Amerikaans hooggerechtshof buigt zich toch over executie met een dodelijke injectie

24/01/15 om 01:07 - Bijgewerkt om 01:06

Het Amerikaanse hooggerechtshof gaat zich dan toch buigen over de controverse die is ontstaan rond het executeren van gedetineerden door middel van een dodelijke injectie.

Amerikaans hooggerechtshof buigt zich toch over executie met een dodelijke injectie

© Reuters

Dat heeft de instantie vrijdag beslist. Het hooggerechtshof gaat daarmee in op een vraag van drie terdoodveroordeelden in Oklahoma. Die hadden vragen bij de grondwettelijkheid van de dodelijke injectie met het middel midazolam, een verdovend middel dat deel uitmaakt van de medicijnencocktail die bij executies wordt gebruikt.

Het executiemiddel kwam in april 2014 onder vuur te liggen toen een terdoodveroodeelde in Oklahoma pas na 43 minuten stierf na een injectie van een gifcocktail, in plaats van de gewoonlijke tien minuten. Wegens een vaataandoening waren niet alle chemicaliën in de bloedbaan terechtgekomen. De 38-jarige gevangene bezweek uiteindelijk aan een hartaanval. Daarop werden in Oklahoma acht maanden lang geen executies uitgevoerd.

Geen uitstel van executie

"We zijn tevreden dat het hooggerechtshof zich over het dossier buigt", zo liet de advocaat van de terdoodveroordeelden, Dale Baich, weten. "De executiemethode in Oklahoma kan geen menselijke executie garanderen, zelfs niet indien correct toegepast", luidde het. Een beslissing over een eventueel uitstel van de executie van de drie terdoodveroordeelden kwam er niet, dat terwijl een van de drie gedetineerden volgende donderdag geëxecuteerd wordt.

Verwacht wordt dat het hof zich in april over de zaak buigt, een beslissing wordt verwacht in juni.

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners