"Amerikaans geld voor Afghaans veiligheidspersoneel naar taliban"

08/10/10 om 09:52 - Bijgewerkt om 09:52

Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie. De commissie eist "onmiddellijke en agressieve stappen" om daar paal en perk aan te stellen.

"Amerikaans geld voor Afghaans veiligheidspersoneel naar taliban"

© EPA

Als gevolg van een gebrekkige doorlichting huren de Verenigde Staten in Afghanistan soms veiligheidsmensen in die banden hebben met de taliban. Op die manier komt Amerikaans geld terecht in de zakken van het radicaalislamitisch verzet.

Dat staat in een rapport van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Defensie (pdf). De commissie eist "onmiddellijke en agressieve stappen" om daar paal en perk aan te stellen.

Dubieus

Het Amerikaans leger en westerse beveiligingsfirma's huren in samenwerking met plaatselijke onderaannemers en Afghaanse krijgsheren bewakers in met dubieuze banden. Onder andere met de taliban, maar ook criminele bendes en de Iraanse geheime dienst.

Het Pentagon ziet er nauwelijks op toe wie als bewaker wordt ingehuurd, aldus het rapport.

De Senaatscommissie stelt naar eigen zeggen vast dat dit lakse toezicht Amerikaanse mensenlevens heeft gekost en heeft bijgedragen tot de instabiliteit in Afghanistan.

In Afghanistan zijn meer dan 26.000 private veiligheidsmensen actief. Circa 90 procent daarvan werkt voor het Amerikaanse leger of de Amerikaanse regering.

Lees meer over:

Onze partners