'Amerikaan veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid in Noord-Korea'

02/05/13 om 07:44 - Bijgewerkt om 07:44

Een Amerikaan van Koreaanse afkomst is veroordeeld tot 15 jaar werkkamp in Noord-Korea voor 'vijandige daden' tegenover het regime.

'Amerikaan veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid in Noord-Korea'

© Reuters

Een Amerikaanse burger van Koreaanse afkomst is veroordeeld tot 15 jaar werkkamp in Noord-Korea voor 'vijandige daden' tegenover het communistische regime. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA gemeld.

"Het Hooggerechtshof heeft hem veroordeeld tot 15 jaar dwangarbeid voor die misdaad", verklaarde KCNA over Pae Jun-Ho, van wie de Amerikaanse naam Kenneth Bae is. Hij werd in november opgepakt in de noordoostelijk gelegen havenstad Rason.

Pae Jun-Ho zou geprobeerd hebben om een coup te plegen tegen het communistische regime in Pyongyang. Dat bleek eerder uit een bericht van KCNA.
Pae Jun-ho, een 44-jarige Amerikaan van Koreaanse afkomst, werd op 3 november in Noord-Korea opgepakt. Volgens verschillende media gebeurde dat toen hij via de haven van Rajin het land wilde binnengaan. De man wilde een groep van vijf toeristen rondleiden in Noord-Korea.

'Pae Jun-Ho bekende vijandigheid ten opzicht van Democratische Volksrepubliek Korea'

Het Zuid-Koreaanse blad Kookmin Ilbo zegt dat Pae werd gevangengenomen nadat er op de harde schijf van een van zijn groepsleden gevoelige informatie werd aangetroffen. "Tijdens zijn verhoor heeft Pae de misdaad van vijandigheid ten opzichte van de Democratische Volksrepubliek Korea bekend", meldt KCNA.

Daarnaast zou hij volgens dat persbureau ook hebben toegegeven dat hij het regime in het land omver wilde werpen. "De aanklachten werden allemaal door bewijzen gestaafd", luidt het voorts.

Onze partners