Amerikaan geëxecuteerd door vuurpeloton

18/06/10 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

In de Amerikaanse staat Utah is een 49-jarige man geëxecuteerd door het vuurpeloton voor moord op een advocaat in 1985. Het is nog maar de derde keer sinds de invoering van de doodstraf in 1977 in de VS dat het vuurpeloton wordt ingezet.

Amerikaan geëxecuteerd door vuurpeloton

© EPA

Ronny Lee Gardner vermoordde in 1985 een advocaat tijdens een ontsnappingspoging toen hij terechtstond voor een andere moordzaak. Hij heeft zijn daden nooit ontkend, noch geminimaliseerd.

Omdat Gardner veroordeeld werd vóór 2004 kreeg hij nog de keuze tussen een dodelijke injectie en het vuurpeloton. Hij koos vol overtuiging voor dat laatste. " Ik heb met een geweer geleefd, gemoord en zal er ook door sterven.", vertelde hij aan zijn dochter.

Hij was nog maar de derde veroordeelde die door het vuurpeloton werd omgebracht sinds de invoering van de doodstraf. De vorige executie vond maar liefst 14 jaar geleden plaats. Utah is naast Oklahoma de enige Amerikaanse staat waar het vuurpeloton nog een van de mogelijkheden is als de veroordeling vóór 2004 gebeurde.

Bloedvergieten

Deze speciale manier van executeren stootte op heel wat verzet bij de Amerikaanse burgers. Tegenstanders wierpen op dat het een gruwelijke manier is die doet denken aan de vorige eeuw, waarin bloedvergieten in nog meer bloedvergieten resulteerde.

Gardners advocaten probeerden de executie nog tot het allerlaatste moment tegen te houden. Het feit dat hun cliënt maar liefst 25 jaar in de dodencel moest wachten op zijn terechtstelling vonden ze een veel te wrede manier.

De man in kwestie leek zich er niet teveel van aan te trekken. Zijn laatste uren bracht hij volgens de Amerikaanse media "ontspannen" door. Hij keek de hele middag naar de fantasietrilogie 'Lord of the Rings' en kreeg ook nog bezoek van een priester.

Lees meer over:

Onze partners