Amerika steekt Afrika voorbij als continent met meeste moorden (VN)

11/04/14 om 14:02 - Bijgewerkt om 14:02

Amerika heeft Afrika in 2013 voorbijgestoken wat betreft het aantal moorden per jaar, schrijft de Verenigde Naties in een nieuw rapport.

Amerika steekt Afrika voorbij als continent met meeste moorden (VN)

Familieleden rouwen om doodgeschoten Hondurese jongen © Reuters

Wereldwijd stijgt het aantal moorden in landen met politieke en sociale instabiliteit. Dat is vooral het geval in Latijns-Amerika en Zuid- en Oost-Afrika, schrijven de Verenigde Naties (VN) in een nieuw rapport. Voorts werden in 2013 voor het eerst meer moorden gepleegd in Amerika (Verenigde Staten, Centraal- en Zuid-Amerika), dan in Afrika.

In 2013 werden er wereldwijd 437.000 moorden gepleegd. 36 procent daarvan vond plaats in de Verenigde Staten, 31 procent in Afrika en 28 procent in Azië. Europa en Oceanië telden het minste aantal doodslagen, respectievelijk 5 en 0,3 procent.

Honduras was in 2013 het 'gevaarlijkste' land met 90,4 moorden per 100.000 personen.

Volgens Geoff Thale, VN-directeur in Latijns-Amerika zijn er drie redenen voor de hoge moordcijfers in die regio. "Het groeiende probleem van geweld door bendes, de georganiseerde criminaliteit, vooral in het drugsmilieu, en het onvermogen van de overheid om de wet te handhaven", citeert Al Jazeera hem.

Mannelijke daders

Een constante over de hele wereld: het merendeel van de daders is mannelijk (95 procent). Ook de slachtoffers zijn overwegend mannelijk, namelijk 80 procent. In 15 procent van de gevallen ging het om huishoudelijk geweld (63.600 kwamen zo om het leven). In die omstandigheden waren de meeste slachtoffers wel vrouwelijk, namelijk 70 procent.

"Een thuis zou een veilige haven moeten zijn, en toch worden veel vrouwen gedood in hun eigen huis", aldus VN-vertegenwoordiger Jean-Luc Lemahieu. "Het is hartverscheurend dat mannen die hun vrouwen moeten liefhebben én bescheremen net verantwoordelijk zijn voor hun dood."

Vuurwapens waren de meest gebruikte middelen om iemand mee te doden (66 procent). In Europa werden de meeste moorden uitgevoerd met scherpe voorwerpen zoals messen.

Doden uit gewapende conflicten en oorlogen werden niet meegerekend in de statistieken.

Meest gebruikte wapens bij moorden

Meest gebruikte wapens bij moorden © Verenigde Naties

Lees meer over:

Onze partners