Amerika 'not amused' over houding Rusland en China in zaak Snowden

23/06/13 om 17:55 - Bijgewerkt om 17:55

Klokkenluider Edward Snowden zou geland zijn in Moskou. Een transitpunt alvorens hij verder zou reizen naar zijn eindbestemming die ongekend is. Naast Ijsland en Ecuador wordt nu ook Venezuela genoemd. Amerika is ondertussen niet mals voor Rusland en China.

Amerika 'not amused' over houding Rusland en China in zaak Snowden

© AFP

Amerikaanse parlementsleden hebben de houding van China en Rusland aan de kaak gesteld na de vermoedelijke aankomst van Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma Prism die door de Verenigde Staten in verdenking is gesteld, in Moskou.

"Poetin lijkt altijd gelukkig om de Verenigde Staten uit te dagen, over Syrië, Iran en nu ook over Snowden", verklaarde de Democratische senator Chuck Schumer op televisiezender CNN. "Het is niet op die manier dat bondgenoten elkaar moeten behandelen. Ik denk dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor de relaties tussen de Verenigde Staten en Rusland."

De voorzitster van inlichtingencommissie in de Senaat, Dianne Feinstein, maakte haar verrassing kenbaar. "China speelde ook een rol", verklaarde ze op de zender CBS. "Ik denk niet dat het enkel Hongkong is, zonder de goedkeuring van China."

De Republikeinse senator Rand Paul, die Edward Snowden steunt in naam van de transparantie van de staat, meent dat zijn imago schade zal lijden als hij zijn toevlucht zoekt in "vijandelijke" landen. Hij heeft het dan vooral over Rusland en China.

Eindbestemming?

Snowden zou zondag zijn aangekomen in de Russische hoofdstad Moskou. Hij werd evenwel niet opgemerkt toen de passagiers van het vliegtuig zich naar de paspoortcontrole in de terminal F van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou begaven. Volgens sommigen stapte hij in een wagen die hem naast het vliegtuig opwachtte. Ook journalisten die in de terminal aanwezig waren, zagen een diplomatiek voertuig op het tarmac, met de Ecuadoriaanse vlag.

"De keuze van Moskou is interessant", aldus nog Feinstein. "Het is interessant dat hij door een voertuig werd opgewacht, en zijn koffer in een andere wagen ging. Het zal heel interessant zijn te zien wat Moskou met hem aanvangt." (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners