Ambassadeurs komen om bij helikoptercrash in Pakistan: Belgische niet betrokken, taliban claimt aanslag

08/05/15 om 12:33 - Bijgewerkt om 13:55

Bij een helikoptercrash in het noorden van Pakistan zijn zes doden gevallen, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen en de vrouwen van de ambassadeurs van Maleisië en Indonesië.

Ambassadeurs komen om bij helikoptercrash in Pakistan: Belgische niet betrokken, taliban claimt aanslag

Legerhelikopter bij militair hospitaal in Gilgit © Belga Image

De Nederlandse ambassadeur zat in dezelfde helikopter en raakte gewond. De Belgische ambassadeur maakte dezelfde reis, maar bevond zich in een andere helikopter.

Gecrasht

Een delegatie van diplomaten en journalisten was in drie legerhelikopters op weg naar de bergachtige regio Gilgit-Baltistan, in het noorden van het land, voor de plechtige opening van een toeristisch project. Daar zou ook de Pakistaanse premier Nawaz Sharif het woord nemen.

De precieze oorzaak van de crash is nog niet duidelijk. Volgens sommige berichten is een van de helikopters bij een noodlanding gecrasht op een gebouw van een legerschool.

Ambassadeurs

Aan boord van het neergestorte toestel zaten 11 buitenlanders en 6 Pakistanen. Naast de vier diplomaten kwamen ook twee Pakistaanse legerpiloten om het leven. Onder de gewonden zijn de Nederlandse en Poolse ambassadeurs, bevestigde de woordvoerder van het Pakistaanse leger.

De Belgische ambassadeur in Pakistan en zijn familie zijn niet betrokken in de crash. De ambassadeur maakte dezelfde reis, maar bevond zich in een andere helikopter. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigd. Hij betuigt zijn medeleven aan de landen die slachtoffers betreuren. (Belga/KVDA)

Taliban claimt aanslag

De Pakistaanse taliban hebben in een communiqué gemeld dat zij een helikopter met aan boord verschillende westerse en Aziatische ambassadeurs neergeschoten hebben, maar dat lijkt niet heel geloofwaardig. De Pakistaanse taliban staat erom bekend niet te aarzelen wat betreft het opeisen van aanslagen. Volgens het persbericht werd de aanslag uitgevoerd met lucht-grondraket, die ze zelden gebruiken, in een gebied dat grotendeels gecontroleerd wordt door het Pakistaanse leger. Nog volgens de taliban viseerden ze eigenlijk premier Sharif.

Lees meer over:

Onze partners