Alweer controverse over financiële bagage Mitt Romney

13/07/12 om 04:20 - Bijgewerkt om 04:20

Officiële documenten tonen aan dat de Republikeinse VS-presidentskandidaat mogelijk liegt over zijn zakenverleden. Dat is een potentieel misdrijf, zegt de Obamacampagne.

Alweer controverse over financiële bagage Mitt Romney

© EPA

Centraal in de nieuwe controverse staat Romney's verleden bij de investeringsfirma Bain Capital. Volgens zijn eigen versie ging Romney daar in 1999 weg om de Olympische Winterspelen van 2002 in Salt Lake City te leiden.

De krant The Boston Globe pakt echter uit met een reeks documenten die ingediend werden bij de Securities and Exchange Commission (SEC - de Amerikaanse beurswaakhond). Die geven aan dat Romney van 1999 tot 2002 nog steeds "enige aandeelhouder, voorzitter van de raad van bestuur en CEO" was van Bain.

Outsourcing

Bain Capital, een firma die Mitt Romney in de jaren tachtig zelf oprichtte, is verre van onbesproken. De firma was een pionier in outsourcing, het verhuizen van banen naar lageloonlanden als China en India.

Dat gebruikt de Obamacampagne als munitie voor een agressieve advertentiecampagne tegen Romney in strijdstaten als Pennsylvania en Ohio, waar de presidentsverkiezing wellicht beslist zal worden in november. Vaak voert ze daarin arbeiders op wier jobs door Bain naar het buitenland verscheept werden.

Romney ontkent niet dat Bain aan outsourcing doet, een verwijt dat hij al tien jaar hoort van zijn politieke tegenstanders, maar houdt staande dat dat gebeurde nadat hij er vertrok in 1999.

Juridisch probleem

Het artikel in de Boston Globe werpt daar een ander licht op. De krant vond negen SEC-documenten uit de periode 1999-2002 waarin Romney als baas van Bain wordt aangeduid. Een aantal van die documenten noemen hem als hoofd van vijf dochterfirma's van Bain die pas in 2002 opgericht werden.

De Romneycampagne stelt dat de presidentskandidaat alleen op papier nog met Bain te maken had en zich niet bezighield met de dagelijkse leiding van het bedrijf.

Ook dat is juridisch problematisch, zei Roberta S. Karmel, een voormalige SEC-commissaris, aan de Globe.

"Als iemand belegde bij Bain Capital omdat hij geloofde dat Romney en geweldige fondsenmanager was en dan blijkt dat hij daar in de praktijk niets deed, dan zou dat gezien kunnen worden als het bedriegen van de belegger. Het is een theorie die gebruikt zou kunnen worden in een rechtszaak tegen hem."

De Globe legde ook de hand op documenten die aantonen dat Romney in die periode betaald werd door Bain.

Misleiding

De Obamacampagne reageerde ongebruikelijk scherp en beschuldigde Romney nog net niet van crimineel gedrag.

"Ofwel heeft Romney de SEC misleid over zijn positie bij Bain, wat een misdrijf is", zei woordvoerster Stephanie Cutter, "Ofwel heeft hij het Amerikaanse volk misleid om de verantwoordelijkheid te ontlopen voor de gevolgen van zijn investeringen."

Daar reageerde het Romneykamp dan weer fel op. "President Obama hoort zich te verontschuldigen voor het gedrag van zijn medewerkers, dat de waardigheid van zijn ambt aantast" zei campagnemanager Matt Rhoades.

Romney's campagne liet ook horen dat ze zal eisen dat de Boston Globe zijn artikel intrekt. Eerder weigerde de Washington Post een gelijkaardig verzoek. (TV)

Onze partners