‘Als diplomatie faalt, stoppen sancties en gaat Iran opnieuw verrijken’

© Fred

Internationaal gesteunde sancties tegen Iran kunnen afbrokkelen als gesprekken over het Iraanse nucleaire programma niet tot een slotakkoord komen. ‘Als diplomatie faalt, kan Iran opnieuw gaan verrijken’, waarschuwt Duits ambassadeur in de Verenigde Staten Peter Wessig.

Internationaal gesteunde sancties tegen Iran kunnen afbrokkelen als gesprekken over het Iraanse nucleaire programma niet tot een slotakkoord komen, zegt de Duitse ambassadeur in de Verenigde Staten, Peter Wessig. Vandaag (woensdag) worden die gesprekken in Wenen hervat.

Iraanse olie

“De alternatieven voor een diplomatieke benadering zijn niet erg aantrekkelijk”, zei hij gisteren tijdens een paneldiscussie bij de Atlantic Council. “Als diplomatie faalt, kunnen de sancties afbrokkelen. En het is mogelijk dat Iran opnieuw gaat verrijken, zoals dat ook gebeurde voor de start van de onderhandelingen.”

De sancties, die een zware tol hebben geëist van de Iraanse economie, lopen echter minder risico als Teheran verantwoordelijk is voor het mislukken van de gesprekken, zei de Britse ambassadeur Peter Westmacott. “Als er geen deal komt omdat de Iraniërs zich eenvoudigweg niet aan hun afspraken houden, dan verwacht ik dat het sanctieregime in stand zal blijven en dat we op sommige gebieden moeten proberen ze te versterken.”

Westmacott was het echter met zijn Duitse collega eens dat, als de schuld niet bij Iran ligt, het sanctieregime uiteen kan vallen. “Een aantal landen respecteren de sancties nu al niet door Iraanse olie te kopen.”

Deadline

In de aanloop naar de deadline voor het akkoord, 30 juni, worden vandaag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen de onderhandelingen hervat met de P5+1 (de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland).

Al sinds 2003 worden met Iran gesprekken gevoerd over het controversiële nucleaire programma. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk (de E3) namen daarvoor destijds het initiatief. Iran houdt vol dat het programma altijd vreedzaam van aard is geweest. De Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Iran eerder wel werkte aan de ontwikkeling van een kernwapen, maar dat het wapenprogramma stilgelegd is. “Dat is een politiek besluit geweest. Ze hebben de technische middelen en kennis”, zei James Clapper, directeur van de Nationale Inlichtingendienst, een paar maanden geleden op de Amerikaanse tv.

Hoewel Iran en zijn onderhandelingspartners diverse historische stappen gezet hebben nadat in 2013 een interim-akkoord werd bereikt, ligt er nog geen definitief akkoord. Het is onduidelijk hoeveel vooruitgang daadwerkelijk is geboekt na de overeenstemming over een voorlopig raamwerk op 2 april van dit jaar.

‘Geen akkoord eind juni’

De Franse ambassadeur in de VS, Gerard Araud, was niet optimistisch tijdens de discussie bij de Atlantic Council. “Het is zeer waarschijnlijk dat er geen akkoord komt voor eind juni of vlak daarna”, zei hij. “Zelfs als de beste deal eruit rolt, moet die vertaald worden in technische bijlagen. Het einde van de onderhandelingen kan enigszins mistig zijn.”

Terwijl de binnenlandse politiek in de beide landen die de hoofdrol spelen, Iran en de VS, uiteindelijk de grootste barrière kan vormen voor een overeenkomst, lijken alle partijen te wachten tot na de deadline voordat ze nieuwe stappen zetten. Amerikaanse en Iraanse parlementariërs die tegen een deal zijn, hebben echter niet zo veel geduld. Als er op 30 juni geen overeenkomst is bereikt, staat de deur voor hen wijd open voor een golf van kritiek.

‘Westen zal zich aan sancties houden als VS dat vraagt’

Peter Jenkins, voormalig permanent vertegenwoordiger bij het Internationaal Atoomagentschap en de Verenigde Naties namens het Verenigd Koninkrijk, zei dat Iran niet volledig geïsoleerd zal raken, ook niet als het verantwoordelijk wordt gehouden voor het mislukken van de gesprekken. “Ik betwijfel of de niet-westerse wereld bereid is te geloven dat de schuld van het mislukken van de gesprekken volledig bij Iran ligt. Aangenomen zal worden dat in ieder geval een deel van de schuld bij de VS of Europa ligt, omdat zij eisen stellen die verder gaan dan die van het Non-proliferatieverdrag. In het Westen zijn de meeste landen echter geneigd te geloven wat de VS hen vertellen. Deze landen zullen zich blijven houden aan de sancties, als de VS dat vragen.” (IPS/Jasmin Ramsey)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content