'Als de machtsbalans in Egypte kantelt, kantelt ze in het hele Midden-Oosten'

22/11/11 om 11:34 - Bijgewerkt om 11:34

Waar gaat het woelige en gewelddadige Egypte naartoe, net voor de eerste verkiezingen sinds de val van Hosni Mubarak? Drie vragen aan Knack-redacteur Hubert van Humbeeck.

Zijn de Egyptenaren beter of net slechter af na de revolutie die voor de val van dictator Hosni Mubarrak zorgde?

Om die vraag correct te beantwoorden, moet je het land beter kennen. Volgens Amnesty International is de situatie er op het vlak van politieke rechten alvast niet op verbeterd. Je zou kunnen zeggen, dat de revolutie in Egypte eigenlijk nog volop bezig is. Het oude regime is niet weg. Daarover gaat precies het protest dat weer is opgelaaid: de vrees dat het leger de macht uiteindelijk toch niet uit handen zal geven. Betogers meenden dat te kunnen afleiden uit een ontwerp van nieuwe grondwet, waarvan de controle over het leger helemaal aan het parlement zou worden onttrokken.

Hoe moet de alliantie tussen de Moslimbroederschap en het leger geïnterpreteerd worden?

Is er echt sprake van een alliantie? De Moslimbroederschap en het Egyptische leger zijn oude vijanden. Het is wel zo dat de Moslimbroederschap heeft gevraagd om niet deel te nemen aan de grote protestbetoging vandaag, waarvoor andere partijen hebben opgeroepen. Er wordt vermoed dat de Moslimbroederschap absoluut wil vermijden dat het leger de verkiezingen uitstelt, die volgend weekend zouden beginnen. Ze hoopt als de grote overwinnaar uit de stembus te komen. Meer chaos en geweld kunnen de strijdkrachten een excuus bezorgen om nu geen verkiezingen te houden. En van uitstel kan afstel komen.

Hoe belangrijk is het verloop van de Egyptische revolutie voor de rest van de Arabische Lente?

Egypte is zonder enige twijfel het belangrijkste land in de Arabische wereld. Het telt veruit het meeste inwoners en heeft het sterkste leger. Als de machtsbalans in Egypte kantelt, kantelt ze in de hele regio. De uitkomst van de revolutie in Egypte bepaalt niet alleen de toekomst van de Arabische Lente, maar van het hele Midden-Oosten.

Onze partners