'Als dat klopt, eet ik mijn hoed op': Deze hoofddeksels kleurden de Britse verkiezingsdag

08/05/15 om 08:52 - Bijgewerkt om 08:51

De ster tegen wil en dank van deze Britse verkiezingen is Paddy Ashdown. Een van de kopstukken van de Liberal Democrats beloofde 'zijn hoed op te eten' als de exitpolls juist waren. De werkelijkheid was nog een pak dramatischer dan de voorspellingen.

'Als dat klopt, eet ik mijn hoed op': Deze hoofddeksels kleurden de Britse verkiezingsdag

© Twitter

Paddy Ashdown had nog een lange nacht voor zich toen hij gisteravond beweerde: 'Ik zal publiekelijk mijn hoed opeten als deze exit polls blijken te kloppen.'

Kijk hier naar de bewuste quote:

Een gewaagde uitspraak, die al snel een eigen leven ging leiden.

Op het internet werd meteen een Twitter-account aangemaakt voor het onfortuinlijke hoofddeksel.

In de televisiestudio waar Ashdown te gast was, werd fijntjes opgemerkt dat al verschillende mensen een hoed hadden aangeboden. 'Niet allemaal even vriendelijk.'

Namibië

Het is eigen aan verkiezingen dat politici in het heetst van de strijd aanlokkelijke beloftes doen, die ze later niet nakomen. Bij ons is vooral de tweet van Filip Dewinter bekend. Na de verkiezingen van 2010 had het Vlaams Belang-kopstuk gezegd dat hij naar Namibië zou verhuizen als Elio Di Rupo (PS) premier zou worden.

Di Rupo verhuisde wel degelijk naar de Wetstraat 16. Dewinter bleef in Antwerpen.

Voor Ashdown draaide de uitslag nog dramatischer uit dan de exitpolls voorspelden.

De hoed waar de meeste internetgebruikers van wilden dat Ashdown er zijn tanden in zou zetten, was die van de man op het podium achter Labour-leider Ed Miliband.

De man met de opvallende hoed zorgde er op zijn zachtst gezegd voor dat de aandacht enigszins afgeleid was van de toespraak van Ed Miliband.

Ook de Britse media toonden zich verbaasd over de man op het podium.

Verder kreeg ook de Conservatieve burgemeester van Londen Boris Johnson op het podium het gezelschap van een aantal vrolijk uitgedoste omstaanders.

Kijk hier naar de overwinningsspeech van Boris Johnson

En tot slot was er nog George Galloway.

De man keek maar bedrukt toen hij zijn uitslag hoorde, waaruit duidelijk werd dat hij zijn zetel kwijtraakte. Kijk hier naar de video.

Onze partners