Alle hulpkonvooien in Syrië opgeschort na luchtaanval

20/09/16 om 11:48 - Bijgewerkt om 15:09

De VN schort alle hulpkonvooien in Syrië op na de luchtaanval op vrachtwagens met hulpgoederen nabij Aleppo.

Alle hulpkonvooien in Syrië opgeschort na luchtaanval

Hulpkonvooi gebombardeerd nabij Aleppo © Belga Image

'Alle konvooien zijn opgeschort in afwachting van een nieuwe evaluatie van de veiligheidssituatie in Syrië', zei woordvoerder Jens Laerke namens het Coördinatiebureau voor Humanitaire Hulp van de VN (Ocha). Niettemin blijven de VN bereid mensen te helpen in Syrië, voegde hij eraan toe.

Doden

Volgens de Verenigde Naties (VN) werden bij luchtaanvallen maandag minstens 18 van de 31 vrachtwagens van een hulpkonvooi van de VN en het Rode Kruis getroffen. Het konvooi moest noodhulp, waaronder tarwe, winterkledij en medicijnen, leveren aan 78.000 mensen in Orum al-Kubra, aldus VN-woordvoerder Stéphane Dujarric. Bij de aanval zijn ongeveer 20 burgers en een medewerker van hulporganisatie Rode Halve Maan gedood.

Laerke vertelde dat de Syrische regering en de rebellen, alsmede hun respectievelijke Russische en Amerikaanse bondgenoten, omtrent het konvooi waren ingelicht. Alle partijen hadden hun akkoord voor het transport gegeven, aldus de woordvoerder, die een onderzoek eiste.

Bestand

Het is volgens de VN nog onduidelijk of de luchtaanval werd uitgevoerd door een Russisch dan wel een Syrisch vliegtuig.

Het nieuwe bloedvergieten kwam er kort nadat het regeringsleger het door Washington en Moskou uitgetekende wapenstilstand als achter de rug bestempelde. Regering en rebellen wijzen elkaar met de vinger voor het schenden ervan, en beschuldigen elkaar van honderden inbreuken.

Indien blijkt dat de aanval een gerichte daad is, zou dit neerkomen op een oorlogsmisdaad, zei Stephen O'Brien, hoofd van Ocha.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin heeft meegedeeld dat het Russische leger een onderzoek instelt. Tevens beklemtoonde hij dat de wapenstilstand pas kan hervat worden als de 'terroristen' een punt achter hun aanvallen op stellingen van het regeringsleger zetten. 'Uiteraard zou het ook goed zijn als onze Amerikaanse collega's niet meer per vergissing de Syriërs bombarderen', voegde Peskov eraan toe.

Woordvoerder Igor Konasjenkov van het Russische ministerie van Defensie zei dinsdag dat noch de Russische noch de Syrische luchtmacht het hulpkonvooi nabij Aleppo had gebombardeerd. (Belga/KVDA)

Onze partners