Alle bloeddonaties in VS worden getest op zikavirus

© REUTERS

Al het bloed dat in de Verenigde Staten gedoneerd werd, moet getest worden op de mogelijke aanwezigheid van het zikavirus. Dat blijkt vrijdag uit een aanbeveling van de federale gezondheidsautoriteit (FDA).

“Er bestaat nog veel onzekerheid over de aard en de omvang van de overdracht van het zikavirus”, zo zegt FDA-topman Peter Marks. “In deze fase, zal de aanbeveling om alle bloedreserves te testen bijdragen tot de zekerheid dat er niet-besmet bloed beschikbaar is voor de mensen die een transfusie nodig hebben.”

Het zikavirus wordt voornamelijk door muggen overgedragen, maar er kan ook een seksuele overdracht plaatsvinden. De Amerikaanse Centra voor de Controle en de Preventie van Ziekten (CDC) hadden vrijdag ook gemeld dat een Amerikaanse man die het virus tijdens een reis had opgepikt maar nog geen symptomen vertoonde, zijn vriendin heeft besmet toen hij onbeschermde seks met haar had. Het virus is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot hersenafwijkingen bij hun ongeboren baby’s.(Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content