Aleppo: ‘Syrische troepen trekken van deur tot deur om burgers te vermoorden’

Rookpluimen boven Aleppo, de woonplaats van het gezin dat een visum voor ons land wilt krijgen. © Belga Image

Na een verwoestend offensief van vier weken tegen de rebellen heeft het Syrische regime de stad Aleppo opnieuw bijna volledig in handen. Volgens de VN begaan de oprukkende troepen zware wreedheden.

Syrische regeringstroepen trekken van huis tot huis in het oostelijke deel van Aleppo en vermoorden iedereen die zich binnen bevindt, ook vrouwen en kinderen, meldt de VN.

De volkerenorganisatie zegt betrouwbaar bewijs te hebben dat in vier verschillende stadsdelen minstens 82 burgers – ‘en wellicht veel meer’ – ter plaatse werden doodgeschoten, onder hen 11 vrouwen en 13 kinderen.

Een woordvoerder van de Verenigde Naties, Jens Laerke, zei dat het erop lijkt dat er zich in Aleppo a complete meltdown of humanity – ‘een complete meltdown van menselijkheid’ – plaatsvindt.

Gevangen

In de laatste gebieden van Oost-Aleppo die nog in handen van de rebellen zijn – de VN spreken van ‘een helse hoek’ van minder dan een vierkante kilometer – zitten naar schatting duizenden mensen vast. Dat terwijl het leger van president Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoten de stad met luchtbombardementen onder vuur blijft nemen.

Rupert Colville, woordvoerder van de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, zei tijdens een persconferentie in Genève, dat ze ‘gisterenavond verontrustende berichten’ hebben ontvangen dat ‘er in de straten talrijke lichamen liggen’.

Zowel de VN als het Internationale Rode Kruis roepen de Syrische regering en haar bondgenoot Rusland op om de bombardementen te stoppen en burgers veilig te laten vluchten.

Kantelpunt

Als Aleppo weer volledig in handen van het Syrische regime valt, zou dat een belangrijk kantelmoment in de intussen bijna zes jaar durende oorlog in Syrië betekenen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content