Alarmerend hoog aantal Zuid-Afrikaanse schoolmeisjes hiv-positief

14/03/13 om 17:43 - Bijgewerkt om 17:43

28 procent van de Zuid-Afrikaanse meisjes zijn hiv-positief. De oorzaak hiervan ligt bij misbruik door oudere mannen of 'sugar daddies'.

Alarmerend hoog aantal Zuid-Afrikaanse schoolmeisjes hiv-positief

© Reuters

Minstens 28 procent van de schoolmeisjes in Zuid-Afrika zijn hiv-positief, dat blijkt uit cijfers die de Zuid-Afrikaanse minister van Gezondheid Aaron Motsoaledi bekend maakte. Dit hoge aantal "verwoest mijn ziel", aldus Motsoaledi.

Sugar daddies "Het is duidelijk dat het niet de schoolgaande jongens zijn die de meisjes besmetten, maar oudere mannen", concludeert Motsoaledi in het Zuid-Afrikaanse dagblad Sowetan Newspaper . Hij baseert zich hiervoor op het percentage schooljongens die met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt, besmet is. Dat is immers 'slechts' vier procent. "Zo kan het niet verder. We moeten actie ondernemen tegen deze sugar daddies die onze kinderen verwoesten." 'Sugar daddies' is de naam die gegeven wordt aan oudere mannen die jonge meisjes seksueel misbruiken.

Uit de cijfers blijkt dat 94.000 meisjes zwanger werden in 2011. Waarvan sommigen zelfs al op een leeftijd van tien jaar. Verder blijkt ook dat 77.000 meisjes een abortus lieten uitvoeren. "We moeten stappen ondernemen tegen de 'sugar daddies' want zij vernielen onze kinderen", zegt Motsoaledi.

Zuid-Afrika heeft een van de hoogste hiv- en aidscijfers ter wereld. Officiële resultaten tonen aan dat zes miljoen mensen, in een land met een populatie van 50 miljoen mensen, besmet zijn met het hiv-virus. Meer dan 260.000 mensen zijn afgelopen jaar aan aids gestorven, wat ongeveer de helft is van het totaal aantal doden in Zuid-Afrika.

Verbetering op komst
Hoewel het aantal hiv- en aidspatiënten nog steeds enorm hoog ligt, is er wel verbetering te merken. Sinds Mosoaledi in 2009 door regerend president Jacob Zuma (71) aangeduid werd als minister van Gezondheid heeft het land een 'antiretroviraal programma' (ARV) ingevoerd dat hulp biedt aan 1,7 miljoen hiv-lijders. Dat is meer dan een verdubbeling van de 678.500 patiënten die vorig jaar de levensreddende antiretrovirale middelen namen.

Daarnaast heeft de gezondheidsafdeling van de Zuid-Afrikaanse overheid onlangs extra maatregelen ingevoerd om de verspreiding van hiv bij schoolkinderen tegen te gaan. Zo worden vrijwillige testen en condoomgebruik aangemoedigd. (LS)

Onze partners