Alarm opgeheven na zware aardbeving en kleine tsunami in Fukushima

25/10/13 om 19:36 - Bijgewerkt om 22:08

Er heeft zich een aardbeving met een kracht van 7,3 voorgedaan ter hoogte van Fukushima in Japan. De aardbeving ging gepaard met een tsunami van veertig centimeter hoogte. Er zijn nog geen slachtoffers gemeld. Het tsunami-alarm is inmiddels alweer afgeblazen.

Alarm opgeheven na zware aardbeving en kleine tsunami in Fukushima

Kerncentrale in Fukushima © Reuters

Er heeft zich een zware aardbeving voorgedaan ter hoogte van Fukushima in Japan. De aardbeving ging gepaard met een tsunami van 40 centimeter hoog. Even werd gevreesd voor een veel grotere tsunami - langs de kusten werden mensen geëvacueerd - maar een grote ramp lijkt voorlopig niet aan de orde. De Japanse overheid heeft het tsunami-alarm afgeblazen, twee uur nadat het werd afgekondigd, meldt Belga, op gezag van de Japanse omroep NHK.

Het Amerikaans Geofysisch Instituut USGS gewaagt van een beving met magnitude 7,3 . Het epicentrum bevond zich op ongeveer 10 km diepte, op 475 km ten oostnoordoosten van de hoofdstad Tokio. De beving werd overigens tot in Tokio gevoeld.

Volgens Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, is er op dit ogenblik geen probleem voor de kerncentrale. Toch werd de centrale uit voorzorg ge-evacueerd.

Volgens de Japanse televisie heeft intussen een tsunami van 30 centimeter het land bereikt. Die heeft geen enkele schade toegebracht. Sinds de aardbeving zijn er nog geen meldingen van slachtoffers.

Op 11 maart 2011 deed zich in Fukushima de ergste kernramp in de geschiedenis van Japan voor na een krachtige aardbeving die gepaard ging met een tsunami. De kernreactoren kwamen onder water en er volgde een reeks ontploffingen waardoor zich een meltdown en massale radio-actieve lekken voordeden.

De ramp deed wereldwijd opinies over de veiligheid van kerncentrales veranderen. In Japan werden 48 van de 50 kernreactoren stilgelegd.

De Japanse autoriteiten kregen de ramp maandenlang niet onder controle. Een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale werd ge-evacueerd vanwege de hoge radio-activiteit. Vandaag is 10 kilometer rondom de plek nog altijd een no-go zone.

Fukushima komt nog bijna wekelijks in het nieuws met nieuwe radioactieve lekken in de zee. Japan heeft ook nu nog problemen om de gevolgen van de ramp onder controle te krijgen.

De aarbeving van 11 maart 2011 eiste 24.000 slachtoffers.

Lees meer over:

Onze partners