Alan Gross, ex-gevangene in Cuba, krijgt 3,2 miljoen dollar

25/12/14 om 03:58 - Bijgewerkt om 04:06

Alan Gross, de nu 65-jarige Amerikaan die vijf jaar in Cuba gevangen zat, heeft een compensatie van 3,2 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) ontvangen van de Amerikaanse overheid.

Alan Gross, ex-gevangene in Cuba, krijgt 3,2 miljoen dollar

Alan Gross © REUTERS

Alan Gross werd in 2009 tot vijftien jaar cel veroordeeld wegens "handelingen tegen de onafhankelijkheid en integriteit van de staat". Hij had tijdens vijf trips communicatiemateriaal naar de kleine, helemaal niet oproerige joodse gemeenschap gebracht, satelliettelefoons en een gesofistikeerde chip waarmee internetgebruikers aan staatscensuur en staatstoezicht konden ontsnappen. Gross reisde met een toeristenvisum en gaf de indruk dat hij voor een joodse humanitaire groep werkte. In werkelijkheid werden zijn trips gefinancierd door USAID, de Amerikaanse ontwikkelingsorganisatie die onder meer democratie wil promoten. Volgens een toezichtscommissie heeft USAID tussen 1996 en 2011 205 miljoen dollar uitgegeven aan "promotie van de democratie" in Cuba. Dit project was er een van vele.

Gross besefte, zei hij, dat wat hij deed "risky business" was, maar hij wist naar eigen zeggen niet dat het in Cuba bij wet verboden is materiaal dat door USAID is betaald het land in te brengen (hij was met de apparatuur wel voorbij de douane geraakt). Hij was "naïef" geweest in zijn poging om in Cuba vrijere communicatie te installeren.

De straf was volgens zijn familie buiten alle verhouding met de feiten.

Ziek

Gross werd niet alleen aan een strenge straf onderworpen maar ook aan een streng gevangenisregime, dat hem snel deed vermageren en hem tandeloos, ziek en suïcidaal maakte.

Vorige week werd hij, in een deal waarbij ook de drie resterende gevangenen van de Cuban Five werden vrijgelaten, uitgewisseld.

NBC News meldt nu dat hij 3,2 miljoen dollar krijgt.

DAI, het bedrijf waarvoor Gross werkte, had een claim voor 7 miljoen dollar bij USAID ingediend, voor kosten opgelopen door het proces en de gevangenschap. Uiteindelijk werd overeenstemming bereikt over een bedrag dat ongeveer de helft bedraagt.

Lees meer over:

Onze partners