Al zeker 600 ontslagen bij Nederlandse coffeeshops

14/07/12 om 14:34 - Bijgewerkt om 14:34

Al zeker 600 mensen bij coffeeshops in Limburg, Brabant en Zeeland hebben sinds 1 mei hun baan verloren. Ze zijn gedoemd om langdurig werkloos te blijven, want een arbeidsverleden in een coffeeshop staat slecht op een sollicitatie.

Al zeker 600 ontslagen bij Nederlandse coffeeshops

© Belga

Dat stelt Jo Smeets, de woordvoerder van de Stichting Belangenbehartiging Coffeeshoppersoneel Nederland (SBCN). "Alleen al in Maastricht werdeb 450 mensen op straat gezet", aldus Smeets. Hij vreest dat met name in Tilburg en Eindhoven binnenkort ook vele tientallen banen verdwijnen.

Smeets noemde dat gevolg van de invoering van wat in de volksmond "de wietpas' heet, "te triest voor woorden". Sinds 1 mei mogen in de drie zuidelijke provincies alleen mensen die in Nederland wonen de coffeeshops binnen, op voorwaarde dat ze zich als lid laten registreren. "Dat gebeurt niet of nauwelijks", zegt Smeets. "Slechts een heel klein percentage van de oude klanten blijft komen." In Maastricht lijdt ook de middenstand onder het wegblijven van de buitenlandse drugstoeristen, meent Smeets.

"Horeca, maar ook bijvoorbeeld kledingwinkels en andere zaken dreigen over de kop te gaan. Vergeten wordt dat veel wietkopers uit binnen- en buitenland koopkrachtige mensen waren die echt niet alleen voor de wiet kwamen." Volgens Smeets werkten er voor 1 mei in de Nederlandse coffeeshops 4.500 mensen. Hij vreest verdere massaontslagen als ook in de rest van Nederland de nieuwe regels gaan gelden. Het steekt Smeets dat niemand de ontslagen mensen te hulp komt.

"Bij NedCar was alles goed geregeld, gelukkig ook maar. Als je evenwel ziet wat ze met ons doen, moest de politiek zich diep schamen." Van de mensen die in Maastricht ontslagen zijn, hebben er velen nog geen cent uitkering gekregen. "Ik ken mensen die hun huis te koop moesten zetten", aldus Smeets. "Bovendien wonen nogal wat ontslagen werknemers net over de grens in België, en die vallen tussen wal en schip". (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners