Al zeker 30 doden bij jacht op 'Mr. Coke'

26/05/10 om 14:30 - Bijgewerkt om 14:30

In de Jamaicaanse hoofdstad Kingston zijn al meer dan 30 doden gevallen bij de gevechten tussen de veiligheidsdiensten en bendes rond de gezochte drugsbaron Christopher 'Dudus' Coke.

Al zeker 30 doden bij jacht op 'Mr. Coke'

© Reuters

Na lang verzet stemde de Jamaicaanse regering vorige week in met de uitlevering van Coke aan de VS, maar voorlopig hebben de autoriteiten hem nog niet kunnen vatten.

Coke geniet immers de bescherming van duizenden trouwe aanhangers die zich hevig verzetten tegen zijn arrestatie. Hij zou zich schuilhouden in de wijk Tivoli Gardens.

Noodtoestand

Aan de antidrugsoperatie in Kingston nemen duizenden politieagenten en soldaten deel. Volgens de autoriteiten zijn al meer dan 200 mensen opgepakt en tal van wapens en munitie in beslag genomen. Bij gevechten vielen al meer dan 30 doden, onder wie soldaten.

Zondag werd in Kingston de noodtoestand uitgeroepen. Verschillende westerse landen, waaronder ook België, raden hun burgers af om naar Kingston en omgeving te reizen.

Volksheld

Christopher 'Dudus' Coke (41) is de veronderstelde leider van Shower Posse, een van de grootste drugsbendes op Jamaica. De VS noemen hem een van 's werelds gevaarlijkste drugsbarons.

Coke wordt door de VS onder meer gezocht voor het verkopen van marihuana en crack en voor wapenhandel. Daaraan gelinkt zijn al duizenden doden gevallen in Jamaica en de VS.

Maar vele arme inwoners van Kingston zien in Coke een hardwerkende zakenman en een ware held, omdat hij geld investeert in lokale gemeenschappen, bemiddelt in conflicten en onderwijs voor kinderen betaalt.

Grotere kaart weergeven

Onze partners