'Al-Shabab verliest belangrijk bolwerk in Somalië'

28/09/12 om 10:04 - Bijgewerkt om 10:04

Keniaanse troepen zeggen de havenstad Kismayo te hebben veroverd.

'Al-Shabab verliest belangrijk bolwerk in Somalië'

© Reuters

Kismayo is/was een belangrijk bolwerk van de radicaalislamitische organisatie Al-Shabab, dat gelinkt is aan Al-Qaeda. De Britse nieuwszender BBC noemt de havenstad het laatste bastion van Al-Shabab in het zuiden van Somalië.

Hevige gevechten

Keniaanse troepen die deel uitmaken van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië (Amisom) lanceerden in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval op Kismayo, 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu.

Een legerwoordvoerder zei dat het offensief zowel via de lucht als op de grond gevoerd werd. Hij zei dat delen van de stad reeds veroverd zijn en dat de rest allicht snel zal vallen. Een doden- en gewondenbalans is er nog niet.

Bewoners van Kismayo hebben aan Reuters bevestigd dat er hevig gevochten wordt. "De beschietingen vanaf schepen op zee doen denken aan donder en bliksem," citeert het persagentschap Ismail Suglow.

Opdoffer

Het verlies van Kismayo betekent een stevige opdoffer voor de milities van Al-Shabab. De groepering werd eerder al verdreven uit Mogadishu en andere steden maar controleert nog een groot deel van het platteland in het zuiden van het land.

Somalië verkeert al sinds 1981 in chaos en is verscheurd door burgeroorlog, hongersnood, terrorisme en piraterij. Er is geen stabiele regering. Het Keniaanse leger trok zijn buurland ongeveer een jaar geleden binnen na een reeks van aanvallen van Al-Shabab in het grensgebied. (KVDA)

Grotere kaart weergeven

Lees meer over:

Onze partners