Al-Shabaab: Van geliefde jongerenafdeling tot extremistische terreurgroep

Al-Shabaab © Reuters

De terreuraanslag in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is het werk van Al-Shabaab. Hoe kwam de terreurgroep tot stand en waarom heeft de organisatie het nu gemunt op Kenia? Een overzichtje.

De terreuraanslag in het winkelcentrum Westgate in de Keniaanse hoofdstad Nairobi is het werk van Al-Shabaab. Die extremistische terreurgroepering wil in Somalië een op de Koran gebaseerde islamitische staat oprichten. De organisatie zorgt al jaren voor instabiliteit in de regio.

De Somalische terreurgroep Al-Shabaab is ontstaan in 2004 als jongerenafdeling van de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIR). De UIR wilde aan de hand van shariarechtbanken de wetteloosheid aanpakken die in Somalië is ontstaan toen krijgsheren dictator Siad Barre in 1991 van de macht hadden verdreven. In 2006 controleerde de UIR grote delen van het land. De groepering begon strijd te voeren tegen de Somalische overgangsregering die werd gesteund door legers uit buurland Ethiopië. Toen dat verkeerd afliep, splitste de jongerenafdeling Al-Shabaab zich af.

Kenia en Oeganda

Sinds 2006 hadden de militanten van Al-Shabaab de Somalische hoofdstad Mogadishu en grote delen van het midden en het zuiden van Somalië in handen. Maar toen de Afrikaanse Unie een vredesmacht stuurde met soldaten uit Kenia en Oeganda, verloor de organisatie almaar meer terrein. In 2011 werd Al-Shabaab uit Mogadishu verdreven en in 2012 uit de havenstad Kismayo. De beweging controleert wel nog steeds grote delen van het Somalische platteland.

De beweging heeft het nu gemunt op Kenia, omdat dat land deel uitmaakt van de vredesmacht die hen uit Mogadishu en Kismayo heeft verdreven. In 2010 pleegde Al-Shabaab ook al een bomaanslag in de Oegandese hoofdstad Kampala. Daarbij kwamen 70 mensen om het leven.

Al-Qaida

Al-Shabaab telt enkele duizenden leden. Daaronder bevinden zich ook buitenlanders. In 2012 heeft de beweging een overeenkomst gesloten met de terroristische organisatie Al-Qaida. Mukhtar Abu Zair, de leider van Al-Shabaab, heeft toen zijn trouw betuigd aan Al-Qaida. De groep wordt daarnaast ook gesteund door het land Eritrea, dat vermoedelijk wapens levert aan de militanten.

Al-Shabaab was oorspronkelijk geliefd bij de Somalische bevolking, omdat de beweging na jaren van burgeroorlog weer rechtspraak en ordehandhaving in het land wilde brengen. Toen de op het Saoedische wahabitisme geïnspireerde militanten plotseling soefistische heiligdommen begon te vernielen, verloor Al-Shabaab de sympathie bij de gewone Somalische bevolking. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content