Al Qaida roept op tot heilige oorlog omwille van anti-moslimfilm

13/10/12 om 21:00 - Bijgewerkt om 21:00

Leider van Al-Qa'ida Ayman al-Zawahiri roept op tot een heilige oorlog tegen de Verenigde Staten en Israël vanwege de veelbesproken anti-islamfilm. Al-Zawahiri spreekt zijn lof uit voor alle demonstranten die de Amerikaanse ambassades in Egypte en Libië hebben bestormd.

Al Qaida roept op tot heilige oorlog omwille van anti-moslimfilm

© Reuters

Volgens de leider van de terreurgroep stonden de Verenigde Staten de maker van Innocence of Muslims toe de film te maken omdat het zou vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Trailer

Maar 'dat vrijheidsrecht weerhield Washington er niet van islamitische gevangenen te martelen', zegt de opvolger van Osama bin Laden in een audioboodschap. De boodschap werd uitgebracht door As-Sahab, de pr-afdeling van Al-Qa'ida, en verscheen op radicaalislamitische websites.

Nadat een trailer van de film Innocence of Muslims op internet verscheen, hadden er gewelddadige protesten plaats in verschillende Arabische landen. Bij rellen in de Libische stad Benghazi kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie medewerkers om het leven.

Moslims

De maker van de film is de Amerikaans-Egyptische Nakoula Basseley Nakoula. Hij zou boos zijn over de manier waarop moslims christenen in zijn thuisland behandelen.

Eind september werd Nakoula opgepakt. Hij is eerder veroordeeld vanwege bankfraude. (Shari Deira / Elsevier)

Onze partners