Al-Qaida-kopstuk vermoord in Syrië

23/02/14 om 22:05 - Bijgewerkt om 22:05

Aboe Khaled al-Soeri, een vertrouweling van al-Qaidatopman Ayman al-Zawahiri die ook nog met Osama Bin Laden zou hebben gevochten, is omgekomen bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische metropool Aleppo. Dat heeft het Islamitisch Front, waartoe al-Soeri behoorde, meegedeeld.

Al-Qaida-kopstuk vermoord in Syrië

Aboe Khaled al-Soeri © Belga

De afrekening onder terreurgroepen is volgens het Islamitisch Front het werk van de rivaliserende jihadgroep ISIL (Islamitische Staat van Irak en de Levant/Groot-Syrië). De aanslag werd gepleegd tegen het hoofdkwartier al-Halq van het IF in Aleppo en kostte behalve de "topman" nog zes andere strijders van de brigade Ahrar al-Sham het leven.

Al-Zawahiri had in juni vorig jaar al-Soeri belast met het gladstrijken van de plooien tussen Jabhat al-Nusra (het al-Nosrafront), een andere in Syrië (en Libanon) aanwezige terreurgroep, en de ISIL.

Voor alle duidelijkheid: de Ahrar al-Shambrigade (Islamitische Beweging van de Vrije Mensen van de Levant) maakt deel uit van het Islamitisch Front, een samensmelting van zeven "rebellengroepen" met als gemeenschappelijke factor dat zij door het fundamentalistisch-salafistisch regime in Riyad worden gesponsord.

Al enkele maanden bevechten diverse rebellen- en/of terreurbewegingen in Syrië eerder elkaar dan de regering in Damascus. (Belga/MI)

Lees meer over:

Onze partners