Al-Qaida eist aanslagen in Irak op

25/07/12 om 11:18 - Bijgewerkt om 11:18

Al-Qaida heeft zich verantwoordelijk gesteld voor de recente golf van aanslagen in Irak waarbij 113 doden vielen.

Al-Qaida eist aanslagen in Irak op

© Reuters

De Islamitische Staat van Irak (ISI), een tak van al-Qaida in Irak, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen eerder deze week. Toen kwamen er 113 mensen om het leven.

Nieuwe militaire campagne

De organisatie verzekert dat het om het begin gaat van een nieuwe "militaire campagne" die door haar leider Abou Bakr al-Baghdadi gelanceerd werd.

"In het kader van de nieuwe militaire campagne om de gebieden terug te winnen die ISI had achtergelaten, heeft het ministerie van Oorlog zijn zonen en moedjahedien uitgestuurd voor een heilig offensief tijdens de ramadan", zegt ISI in een boodschap op de website Honein.

"De operatie van de jihadisten heeft de vijand verbijsterd en uit het lood geslagen", legt de extremistische organisatie uit. "Ze heeft bewezen dat de veiligheids- en inlichtingendiensten falen."

Zware tol

Bij de 29 aanslagen die in negentien steden in Irak gepleegd werden, vielen volgens de jongste balans 113 doden en 250 gewonden. De Iraakse tak van al-Qaida had onlangs in een geluidsboodschap van Abou Bakr al-Baghdadi op Honein aangekondigd de strijd in Irak te willen opvoeren. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners