Al-Qaeda zit achter aanvallen op gevangenissen Bagdad

© Belga

Al-Qaeda heeft de spectaculaire aanvallen op de gevangenissen Abu Ghraib en Taji nabij de Iraakse hoofdstad Bagdad opgeëist. De terreurorganisatie zegt dat bij die dubbele aanval verschillende topmilitanten zijn bevrijd.

In de nacht van zondag op maandag vielen gewapende mannen de gevangenissen van Taji en Abu Ghraib aan. Daarbij vielen 41 doden, onder wie zeker 20 bewakers. In het online persbericht zegt Al-Qaeda dat aan de gecoördineerde aanvallen, die meer dan tien uur duurden, een maandenlange planning voorafging.

Abu Ghraib

Bij de aanval op de strengbewaakte gevangenis van Abu Ghraib zijn minstens 500 gedetineerden kunnen ontsnappen, bevestigen ook twee Iraakse parlementsleden.

In Abu Ghraib zitten onder andere mensen opgesloten die verdacht worden van of veroordeeld zijn wegens terrorisme. Onder hen ook leden van organisaties die gelinkt worden aan Al-Qaeda. Volgens Al-Qaeda zijn verschillende topmilitanten bevrijd.

Abu Ghraib werd tijdens het regime van Saddam Hoessein gebruikt om tegenstanders van het regime te martelen. Het werd echter bij ons vooral bekend van de foto’s die in 2004 lekten van gevangenen die mishandeld werden door Amerikaanse soldaten. (Belga/BBC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content