Al-Qaeda verstuurt beelden van Nederlandse en Franse gijzelaar in Mali

17/11/14 om 23:57 - Bijgewerkt op 18/11/14 om 02:42

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQMI), een onderafdeling van Al-Qaeda, heeft beelden doorgestuurd waarin een Franse en een Nederlandse gijzelaar pleiten voor tussenkomst van hun regeringen. De twee werden drie jaar geleden in Mali gekidnapt.

Al-Qaeda verstuurt beelden van Nederlandse en Franse gijzelaar in Mali

Sjaak Rijke, de Nederlandse gijzelaar, tijdens zijn videoboodschap © /

De Nederlandse machinist, Sjaak Rijke, die op 25 november 2011 in Mali werd ontvoerd, doet een oproep aan de Nederlanders en aan zijn familie om hun regering onder druk te zetten, zodat die ingaat op de eisen van de moslimstrijders. De boodschap dateert volgens hem van 26 september 2014.

Ook zegt Rijke dat hij ernstige rugklachten heeft en er na 1.000 dagen gevangenschap emotioneel slecht aan toe is. "Alsjeblieft, help me, alsjeblieft", zegt hij. De boodschap is blijkbaar neergeschreven - hij kijkt geregeld naar een papier.

Rijke was samen met zijn echtgenote op reis in Timboektoe, Mali, toen ze, samen met nog andere toeristen gegijzeld werden. Een Duitser, die zich had verzet tegen de ontvoerders, werd doodgeschoten. De echtgenote van Rijke wist zich te verstoppen en kon ontsnappen.

Oproep aan Hollande

De Fransman, Serge Lazarevic, die ook in november 2011 in Mali werd ontvoerd, een dag eerder dan Rijke, zegt in zijn video dat hij ziek is en dat zijn leven in gevaar is.

Lazarevic werd samen met een andere Fransman, Philippe Verdon, gegijzeld tijdens een zakenreis. Verdon werd in juli 2013 "terechtgesteld", officieel als represaille voor de Franse militaire interventie in Mali.

Lazarevic, die een jaar of vijftig is, deed eerder al oproepen aan president Hollande om tot zijn vrijlating bij te dragen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners