Al-Qaeda in verval, maar terreurdreiging blijft

01/08/12 om 01:54 - Bijgewerkt om 01:54

De islamitische terreurbeweging Al-Qaeda is in verval geraakt. Dat concludeert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een nieuw rapport.

Al-Qaeda in verval, maar terreurdreiging blijft

Niet alleen werd Al-Qa'ida-leider Osama bin Laden vorig jaar gedood, ook de tweede man van de organisatie, Abu Yahya al-Libi, kwam bij een Amerikaanse aanval om het leven. Deze acties hebben de terroristische organisatie verzwakt.

Het ministerie benadrukt wel dat met Al-Qaeda gelieerde groeperingen in toenemende mate een bedreiging vormen in kwetsbare regio's.

Sponsor

Iran blijft volgens de Verenigde Staten de grootste sponsor van terroristische activiteiten. Het land financiert en steunt 'terroristen en militante organisaties in het hele Midden-Oosten', aldus het rapport.

Volgens de rapporteurs is Iran het afgelopen jaar actiever geworden op het gebied van terrorisme. Vermoedelijk wil het de onzekere politieke toestand uitbuiten die ontstonden door het uitbreken van de opstanden elders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. (Jeroen Langelaar/Elsevier)

Lees meer over:

Onze partners