Al-Qaeda in Irak verspreidt video met executies

01/11/13 om 05:42 - Bijgewerkt om 05:42

Al-Qaeda in Irak verspreidt video met executies

Iraakse soldaten arresteren moslimmilitanten. © REUTERS

Dat meldt SITE, een netwerk dat islamistische websites screent. In juli voerden opstandelingen een aanval uit op twee Iraakse gevangenissen, waaronder Abou Ghraib. Meer dan 500 gevangenen, onder wie verschillende leiders van al-Qaeda, konden na de aanval ontsnappen. De Iraakse Al-Qaeda-afdeling, voluit de Islamitische Staat in Irak en de Levant, eiste de aanval op die het leven kostte aan meer dan 40 personen.

Executies

In de video die 13 minuten duurt, zijn beelden te zien van de aanvallen. Maar volgens SITE zijn er ook beelden die de executie tonen van een officier van het Iraakse leger en van twee andere mannen. De slachtoffers werden doodgeschoten.

Volgens SITE werd de video woensdag verspreid op jihadistishe internetfora en via Twitter.

'Derde wereldoorlog'

Irak wordt dagelijks opgeschrikt door aanslagen. Het geweld is geëscaleerd tot het niveau van begin 2008, toen er een bloederig conflict was tussen soennieten en sjiieten. Soennitische extremisten, waaronder de al-Qaeda-afdeling, hebben het op de veiligheidstroepen gemunt, alsook op sjiitische wijken en dorpen.

Premier Nouri al-Maliki pleitte donderdag tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten voor een "derde wereldoorlog" van de wereldgemeenschap tegen het "virus" al-Qaeda. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners