Al-Qaeda controleerde nooit zoveel gebied als nu

ISIL-strijder © ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Voor wie eraan twijfelde: Al-Qaeda is springlevend. Bijna drie jaar na de dood van Osama bin Laden controleert de radicaalislamitische beweging volgens waarnemers meer gebied dan ooit tevoren in de Arabische wereld.

Het ultieme doel van Al-Qaeda is altijd geweest om streng islamitische regimes te installeren in (delen van) de Arabische wereld en het lijkt erop dat het dichter dan ooit bij zijn doel is.

Volgens Peter Bergen, de nationale-veiligheidsspecialist van CNN en auteur van het boek ‘De jacht op Osama bin Laden’, controleren aan Al-Qaeda gelinkte groeperingen momenteel meer gebied in het Midden-Oosten dan ooit tevoren.

ISIL

De jongste weken hebben troepen van de zogenaamde Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL of ISIS) het belangrijkste deel van de Iraakse provincie Anbar en belangrijke gebieden van het noordwesten van Syrië veroverd. ISIL is een soennitische extremistische beweging, gelinkt aan Al-Qaeda, die strijdt voor een radicaalislamitische staat in Irak en Syrië.

Vorige vrijdag verwierf ISIL de controle over delen van Fallujah en Ramadi, de twee grootste steden in Anbar. In Anbar, dat een derde van het Iraakse grondgebied beslaat, wonen vooral soennitische moslims. Zij vinden dat de regering van premier Nuri al-Maliki, gedomineerd door sjiieten, hen behandelt als tweederangsburgers.

Al-Nusra

In Syrië vestigde ISIL zich in delen van Aleppo en het gouvernement Idlib. Een andere soennitische rebellengroep, Al-Nusra – ook gelinkt aan Al-Qaeda, claimt de controle over een tiental Syrische dorpen waaronder Binnish, Taum en Saraqib. Volgens CNN treden de rebellen er op als een soort overheid die voorziet in onder andere brood, stromend water, elektriciteit, gezondheidszorg en een streng juridisch systeem gebaseerd op de sharia, de islamitische wetgeving.

Al-Nusra is naar verluidt ook geïnfiltreerd in bepaalde delen van de steden Daraa, Homs, Hamaa en zelfs van de hoofdstad Damascus. Die zijn wel nog onder controle van de regering van president Bashar al-Assad. Assad is een alawiet (afsplitsing van de sjiitische islam).

Verzet

In Syrië raken ISIL en Al-Nusra echter onderling slaags. ISIL roept zijn aanhangers op om niet alleen tegen Assad de wapens op te nemen, maar ook tegen rivaliserende rebellenbewegingen die niet hetzelfde doel als hen hebben, zoals Al-Nusra. De voorbije dagen vielen tientallen doden bij gevechten tussen rebellen in het noordwesten van Syrië.

Al-Nusra zegt dat de gevechten in het voordeel van Assad zijn en wil een staakt-het-vuren.

ISIL botst ook in Irak op groeiend verzet. Dinsdag hebben ISIL-vechters strijd gevoerd met stammenmilities, gesteund door politie. De luchtmacht voerde een luchtaanval uit op Ramadi, waarbij 25 ISIL-strijders om het leven zouden zijn gekomen. Voorlopig zal het Iraakse leger geen aanval starten op Fallujah om ‘de inwoners te sparen’, aldus de woordvoerder.

Vrees in Westen

Intussen wil Washington, uit vrees voor de opmars van de ’terroristen’, spoed zetten achter de levering van wapens aan het Iraakse regime. Meer bepaald gaat het om lucht-grondraketten van het type Hellfire.

CNN merkt ook op dat de machtsgreep van soennitische extremisten zorgwekkend is voor Europese landen die burgers naar de Syrische oorlog hebben zien trekken, zoals Nederland en België. De vrees bestaat dat de Syriëstrijders terugkeren met plannen om aanslagen te plegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content