Al minstens 200 doden bij zware bomaanslag door IS in Bagdad

03/07/16 om 11:13 - Bijgewerkt op 04/07/16 om 09:53

Bij de aanslag in een drukke straat in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn al meer dan 200 mensen om het leven gekomen.

Al minstens 200 doden bij zware bomaanslag door IS in Bagdad

© Reuters

Minstens 213 mensen zijn omgekomen in de zelfmoordaanslag met een bomvoertuig in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat maakten verantwoordelijken maandag bekend in een nieuwe balans. De jihadistische groep Islamitische Staat (IS) eiste de aanslag op.

Bij de aanslag in de handelswijk Karrada vielen ook meer dan 200 gewonden, aldus veiligheidsverantwoordelijken. In de straat, in een grotendeels sjiitische wijk, waren veel bewoners inkopen aan het doen voor de ramadan. Het gaat om zwaarste aanslag in Irak dit jaar.

Premier Haider al-Abadi heeft de getroffen straat een bezoek gebracht. Daar werd hij door een woedende menigte uitgescholden voor "dief" en "hond". Op video's die online gepost werden, is te zien hoe zijn konvooi met stenen bekogeld werd.

Een correspondent van de BBC meldt dat veel mensen woedend zijn over de verslechterde veiligheidssituatie en het feit dat IS erin slaagde een aanslag te plegen in het hart van de stad.

Onder druk

Vorige week heroverden de Iraakse veiligheidsdiensten de controle over Fallujah op IS. Volgens de Iraakse autoriteiten werd die stad gebruikt als een springplank voor aanslagen in Bagdad - Fallujah ligt op een uur rijden van Bagdad.

Waarnemers vrezen nog meer van dergelijke aanslagen, nu IS militair alsmaar meer onder druk komt te staan.

In een verklaring op het internet eiste IS de aanslag op. De radicale soennitische organisatie beweert dat de zelfmoordterrorist een groep sjiieten viseerde. IS beschouwt sjiieten als ketters.

Een tweede aanslag rond middernacht eiste nog eens vijf doden, in een andere grotendeels sjiitische wijk in het noorden van Bagdad. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners