Al meer dan 700 doden bij gedrang tijdens hadj nabij Mekka

24/09/15 om 10:36 - Bijgewerkt om 14:47

Minstens 717 mensen zijn om het leven gekomen in het gedrang tijdens de islamitische hadj-bedevaart in Mina, nabij de Saoedische stad Mekka.

Al meer dan 700 doden bij gedrang tijdens hadj nabij Mekka

© Reuters

Bij het drama in het Saoedische Mina, nabij Mekka, is de dodentol opgelopen naar 717 slachtoffers. Er vielen ook meer dan 800 gewonden, zo blijkt uit een balans van het Saoedische directoraat van de civiele bescherming. De massale paniek brak uit toen de pelgrims elkaar verdrongen om een structuur met verschillende verdiepingen te bereiken in Mina,

Reddingsoperaties zijn opgestart. De Saoedische diensten voor civiele bescherming lieten eerder al verstaan dat de dodentol nog kan oplopen. De massapaniek brak uit tijdens een ritueel waarbij symbolisch de duivel wordt gestenigd.

2 miljoen pelgrims

Volgens Saoedische media maakten dit jaar meer dan 2 miljoen mensen de pelgrimstocht naar Mekka, onder wie bijna 1,4 miljoen pelgrims uit andere landen.

In Mekka komt het tijdens de hadj vaak tot ongelukken, ondanks verschillende maatregelen. Enkele dagen voor het begin van de bedevaart kwamen meer dan 100 mensen om het leven, toen een kraan bij een zwaar onweer op de Grote Moskee stortte. Bij massapaniek in 2006 kwamen ongeveer 350 gelovigen om het leven. (Belga/SD)

Onze partners