Al meer dan 4.000 ebola-doden

10/10/14 om 21:05 - Bijgewerkt om 21:05

Al meer dan 4.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van ebola. Dat blijkt uit cijfers van het WHO. 'Dit was te voorkomen', stelt Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor controle en preventie van ziektes (CDC).

Al meer dan 4.000 ebola-doden

© AFP

In de zeven landen waar het ebola-virus werd gerapporteerd, werden tot nu toe 4.033 doden geteld. Het aantal bevestigde en vermoedelijke infecties bedraagt 8.399. In deze cijfers zijn eerder geïsoleerde gevallen in Spanje, de VS, Nigeria en Senegal meegeteld. Het ebola-virus woedt echter vooral in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone.

De overgrote meerderheid van de ebola-slachtoffers komen dan ook uit deze landen. De tellers staan er op 8.376 besmettingen en 4.024 doden. De WHO verwijst overigens ook naar een ebola-uitbraak in Congo. Die staat los van de epidemie in voornamelijk West-Afrika. In Congo is er sprake van 71 besmettingen en 43 doden.

'Dit wordt een lang gevecht'

Eerder op de dag waartschuwde Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse centra voor controle en preventie van ziektes nog voor de gevolgen van ebola. Het is een flexibele en heterogene epidemie, die snel verandert. Het zal een lang gevecht worden', waarschuwde hij. 'Het is belangrijk dat we nu snel handelen. Want dit is een controleerbare situatie, die voorkomen had kunnen worden.'

'Ik heb nog maar één ding gezien dat zo erg is als deze epidemie en dat is aids', vertelde Frieden nog. 'We moeten er nu voor zorgen dat dit niet de volgende aids van de wereld wordt.' (Belga / JH)

Lees meer over:

Onze partners