Al Jazeera-journalisten krijgen nieuw proces in Egypte

De drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera die in Egypte veroordeeld werden op beschuldiging van hulp aan de “terroristische” Moslimbroederschap, krijgen een nieuw proces.

De drie journalisten van de Arabische nieuwszender Al Jazeera die in Egypte veroordeeld werden op beschuldiging van hulp aan de “terroristische” Moslimbroederschap, krijgen een nieuw proces. Dat besliste de hoogste rechtbank van het land. Het Hof van Cassatie in Caïro behandelt het beroep dat de drie tegen hun veroordeling hebben aangetekend.

Beroep

De Australiër Peter Greste, de Egyptenaar Baher Mohamed en Mohamed Fadel Fahmy, die zowel een Egyptisch als een Canadees paspoort heeft, werden een jaar geleden opgepakt. In juni werden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen zeven en tien jaar. De zaak zorgde internationaal voor heel wat verontwaardiging.

Het Hof van Cassatie begon nieuwjaarsdag met de beroepszaak. Journalisten waren in de rechtbank niet toegelaten, maar volgens de advocaat van Greste, Amr al-Deeb, verklaarde het hof het beroep ontvankelijk en beval het een nieuw proces voor een andere rechtbank. Het kwam daarmee tegemoet aan de vraag van het parket en van de advocaten van de verdediging. In afwachting blijven de drie in de cel.

‘Vals nieuws’

Behalve van steun aan de Moslimbroeders van de in 2013 afgezette president Mohamed Morsi, worden de drie journalisten ook beschuldigd van het verspreiden van “vals nieuws”. De Moslimbroeders zijn officieel als terroristische organisatie bestempeld door de nieuwe machtshebbers in Egypte. De sterke man is president Abdoel Fatal al-Sisi, een generaal uit het Egyptische leger. Waarnemers hadden verwacht dat het hof de drie zou vrijlaten, als teken van goodwill aan Qatar, de thuisbasis van Al Jazeera. Maar volgens advocaat al-Deeb kan Cassatie een vrijlating op borg niet bevelen. “Het is de rechtbank die over hen moet oordelen die dat kan doen.”

Negad al-Borai, de advocaat van Fadel Fahmy, herhaalde dat volgens hem de opsluiting van de drie een politieke afrekening is met Qatar, dat er door Egypte van beschuldigd wordt de Moslimbroeders te steunen. Sinds de afzetting van Morsi zijn al minstens 1.400 pro-Morsi-manifestanten gedood en zijn meer dan 15.000 Moslimbroeders of sympathisanten gevangengezet. Honderden kregen tijdens haastige massaprocessen te horen dat ze tot de doodstraf veroordeeld zijn. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content