Al-Bashir wint omstreden presidentsverkiezingen Soedan

26/04/10 om 16:40 - Bijgewerkt om 16:40

Het was de eerste stembusgang met meer dan één partij in 24 jaar tijd in een land dat verdeeld is tussen noord en zuid.

Al-Bashir wint omstreden presidentsverkiezingen Soedan

© Belga

De zittende president Omar al-Bashir heeft de omstreden presidentsverkiezingen in Soedan gewonnen. Het was de eerste stembusgang met meer dan één partij in 24 jaar tijd in een land dat verdeeld is tussen noord en zuid.

Volgens de kiescommissie kreeg al-Bashir 68 procent van de stemmen. In het zuiden haalde de voormalige rebel Salva Kiir, hoofd van de partij Sudan People's Liberation Movement, 93 procent van de stemmen waardoor hij mag aanblijven als leider van het zuiden.

De verkiezingsuitslag liet bijna een week op zich wachten. De twee voornaamste tegenstanders van al-Bashir hadden de stembusgang geboycot en er waren ook aantijgingen van fraude. Daarnaast waren er enorme logistieke problemen die ervoor zorgden dat veel inwoners hun stem niet konden uitbrengen.

Volgens de observatoren van de Europese Unie en het Amerikaanse Carter Centre waren de verkiezingen niet in overeenstemming met de internationale standaarden. De spanningen liepen dit weekend ook hoog op tussen het noorden en het zuiden. Bij gevechten zouden er 55 doden gevallen zijn.

Burgeroorlog

De herkozen president belooft alvast in januari een referendum te houden over de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan. Momenteel herstelt het Afrikaanse land van een burgeroorlog tussen het overwegende islamitische noorden en het christelijke zuiden die tientallen jaren aanhield.

Al-Bashir, die na een staatsgreep in 1989 aan de macht kwam, wordt als enige president ter wereld gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden die hij gepleegd zou hebben in Darfur. Maar die beschuldigingen wijst hij van de hand.

Lees meer over:

Onze partners