Al-Assad: 'Ik ben een echte Syriër. Ik ga niet weg uit mijn land'

03/03/13 om 14:39 - Bijgewerkt om 14:39

In een zeldzaam interview met de Britse krant 'The Sunday Times' maakt de Syrische president nogmaals duidelijk dat opstappen voor hem geen optie is. Groot-Brittannië krijgt zelf een sneer uit de pan. "Jullie bewapenen onze terroristen."

Al-Assad: 'Ik ben een echte Syriër. Ik ga niet weg uit mijn land'

© AFP

"Groot-Brittannië is naïef, verward en niet realistisch", haalde al-Assad uit. "Hoe kan men verwachten dat er een oplossing komt als het Verenigd Koninkrijk niet probeert om een dialoog op gang te brengen, maar de terroristen (al-Assad spreekt consequent over terroristen als hij het over verzetsstrijders heeft, red.) bewapent?"

De Britse premier David Cameron heeft altijd ontkend dat Groot-Brittannië militaire steun geeft aan de rebellen, en hij blijft dat standpunt verdedigen. "Hij zal het conflict alleen maar erger maken", stelt de president van het door burgeroorlog getroffen land.

"Het draait niet om mij"

De Britse regering van Cameron verklaarde zich wel voorstander van een grotere steun aan de rebellen en het opheffen van het Europese wapenembargo. De ministers van Europese Zaken en de Europese Unie beslisten in februari om sancties tegen het land te blijven handhaven. Bovendien werd er overeen gekomen om steun en technische bijstand te verstrekken aan de oppositiegroeperingen.

"Maar goed, Groot-Brittannië heeft ook niet echt een constructieve rol gespeeld in meerdere kwesties sinds verschillende decennia. Dat is de perceptie die leeft in onze regio", gaat al-Assad verder. Buitenlandse inmenging in het conflict wordt door al-Assad niet geapprecieerd: "Syrische kwesties praten we onder Syrische mensen uit. Daar willen we geen buitenlanders in betrekken."

De man benadrukte bovendien nog dat hij koste wat het kost niet zal vertrekken uit Syrië. "Geen enkele patriot zou ooit zijn of haar land verlaten. En ik ben een patriottische Syriër. Ik ga niet weg uit mijn land." "Ook niet indien dat de vrede zou terugbrengen?", ging de Britse journaliste verder? "Neen. Dit conflict draait niet om mij en mijn blijven of vertrek", besloot het fel besproken staatshoofd.

"De Syriërs moeten zelf aangeven of ze me nog willen als president"

Eerder deze week werd opnieuw door de internationale gemeenschap de vraag gelanceerd aan al-Assad om zijn functie als president te verlaten. "En opnieuw, dat kunnen buitenlanders niet van mijn verlangen. De Syriërs moeten zelf aangeven of ze me in het land willen, of dat ze me liever zien vertrekken."

Het conflict in Syrië is intussen bijna 23 maanden aan de gang, en heeft volgens de Verenigde Naties al aan zeker 70.000 mensen het leven gekost. Althans volgens de officiële cijfers. Volgens de VN zijn er mogelijk ook veel niet gerapporteerde overlijdens. Honderdduizenden zijn het land al ontvlucht en wonen in kampen in buurlanden Turkije, Jordanië of Libanon. (EA)

Onze partners