Al 19 politieke moorden in aanloop verkiezingen Mexico

Stembiljetten worden verbrand als protest © REUTERS

In de aanloop naar de parlementaire en regionale verkiezingen in Mexico is deze week weer een parlementskandidaat om het leven gebracht. De nakende verkiezingen van zondag 7 juni zorgen voor protesten, aanvallen en problemen in het hele land. Verschillende betogers geven aan de verkiezingen te zullen boycotten.

Op dinsdag 2 juni kreeg de Mexicaanse Miguel Ángel Luna Munguía, parlementskandidaat van de linkse partij PRD, in zijn eigen campagnekantoor een kogel in de borst. Munguía is zeker niet het eerste slachtoffer van de verkiezingsstrijd van dit jaar. El País schrijft dat er in totaal al 19 politieke moorden gepleegd werden in de afgelopen drie maanden. Het gaat niet alleen om parlementsleden, van wie er zes vermoord werden, maar ook om leiders, adviseurs of militairen.

Bovenop dat grote aantal moorden is er ook sprake van ontvoeringen, gewelddadige aanvallen en doodsbedreigingen. In minder dan drie maanden zijn er meer dan 70 gevallen van geweld gerapporteerd. In de meeste gevallen tast Mexico in het donker over motieven en daders. Ook over het motief voor de moord op Munguía is er geen enkele officiële verklaring.

Protestacties

Naar het einde van de verkiezingscampagne toe zijn er overal botsingen en protestacties in Mexico. De ambassade van de Verenigde Staten raadt af om af te reizen naar de deelstaat Oaxaca, waar de meeste protesten plaatsvinden. ‘Zelfs de vredevolle betogingen kunnen daar snel gewelddadig worden’, staat in het reisadvies.

Eén van de belangrijkste punten van de manifestanten betreft het verdwijnen en wellicht vermoorden van 43 studenten op 26 september 2014 in de Mexicaanse stad Iguala. De studenten zouden ontvoerd zijn door de politie, op vraag van de burgemeester. De regering wordt ervan beschuldigd te weinig te hebben gedaan om de zaak op te lossen.

Een groep ouders van de studenten toerde nu rond in de streek om te voorkomen dat stemmen werden gekocht. Bij een confrontatie met de politie, wierpen ze stenen naar de agenten. Die agenten bestreden de familieleden op hun beurt met traangas. Pas toen er versterking van 200 officiers kwam, trokken de ouders zich terug, al beschuldigen zij de politie van de aanval. Ze zijn van plan de verkiezingen van deze zondag te boycotten.

CNTE protesteert
CNTE protesteert © REUTERS

‘Geen oplossingen, geen verkiezingen’

De Nationale Coördinatie van Werknemers van het Onderwijs (CNTE) vormt de voorhoede van de protesten. Ook zij willen de verkiezingen van deze zondag boycotten als de uitvoerende regering haar plan tot onderwijshervorming niet volledig terugtrekt. Er wordt bovendien gezegd dat bepaalde parlementskandidaten in de drugshandel zouden zitten.

Verschillende verkiezingslokalen werden al gevandaliseerd en op straat worden stembiljetten verbrand. ‘Geen oplossingen, geen verkiezingen’, is het motto. Mexico vreest dat er in bepaalde steden inderdaad geen verkiezingen zullen kunnen doorgaan.

Levend onthoofd

Het vorige politieke slachtoffer van moord was Lorenzo Méndez Morales van de PRI. Hij werd vlakbij zijn huis neergeschoten door twee mannen op een motorfiets. Tot op de dag van vandaag is onbekend wie de mannen waren.

Ook in de zaak van Aidé Nava González van de revolutionaire linkse partij PRD is er nooit iemand opgepakt kunnen worden. Haar hoofd werd teruggevonden op een zandweg, naast een doek waarop in rode letters stond: ‘Dit zal met alle verdomde overlopers en politici gebeuren die niet in de lijn willen lopen. Getekend: Puro Rojo ZNS’. González werd gemarteld en onthoofd terwijl ze nog in leven was. Zij was de eerste die vermoord werd in deze verkiezingscampagne. Of Munguía de laatste zal zijn, valt nog te bezien.

Deze zondag worden alle 500 parlementsleden op federaal niveau, negen gouverneurs en bijna 900 burgemeesters in 16 verschillende deelstaten verkozen. Volgens peilingen van El País zal de linkse partij PRI een meerderheid behalen, maar dat valt moeilijk te voorspellen. De rechtse partij PAN krijgt alvast te kampen met interne onenigheid, wat hun kansen niet bevordert. Maar natuurlijk is het nog maar de vraag of veel Mexicanen ook effectief naar de stembus zullen trekken in deze situatie. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content