AKP van Erdogan wint lokale verkiezingen in Turkije

31/03/14 om 07:13 - Bijgewerkt om 07:13

In Turkije heeft de islamitische partij AKP van premier Erdogan de lokale verkiezingen gewonnen.

AKP van Erdogan wint lokale verkiezingen in Turkije

Tayyip Erdogan © AFP

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zijn islamitische AKP tot winnaar uitgeroepen van de lokale verkiezingen. In zijn speech haalde hij zwaar uit naar zijn tegenstanders, die "een prijs zullen betalen" na maanden van kritiek en beschuldigingen.

Erdogan hekelde voor duizenden aanhangers in Ankara de "verraders" die achter een reeks van gelekte opnames zitten. "Het volk heeft vandaag de achterbakse plannen en immorele valstrikken gedwarsboomd", zei hij.

Vooral de religieuze leider Fethullah Gülen kreeg ervan langs. Erdogan beschuldigt die vroegere bondgenoot ervan een "complot" te hebben beraamd om hem te verdrijven.

Met 80 procent van de stemmen geteld, staat de AKP-partij van Erdogan landelijk duidelijk aan de leiding met 44,9 procent van de stemmen. De belangrijkste rivaal, de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP), komt op de tweede plaats met 28,4 procent van de stemmen.

Het ziet ernaar uit dat AKP in de grootsteden Istanboel en Ankara aan de macht kan blijven, al verklaarde zowel AKP als CHP daar zondagavond gewonnen te hebben. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners