AKP herwint meerderheid in Turkije: Erdogan ziet 'boodschap voor PKK', premier bedankt God (video)

02/11/15 om 07:10 - Bijgewerkt om 07:10

De uitslag van de Turkse verkiezingen toont aan dat de kiezers actie en ontwikkeling boven polemiek verkiezen. Dat zei president Tayyip Recep Erdogan in een eerste officiële reactie nadat zijn islamitisch-conservatieve AKP eerder verrassend opnieuw de absolute meerderheid in het parlement behaalde. Premier Ahmet Davutoglu bedankt God in zijn overwinningsspeech.

AKP herwint meerderheid in Turkije: Erdogan ziet 'boodschap voor PKK', premier bedankt God (video)

AKP-aanhangers © Belga Image

Tayyip Recep Erdogan feliciteerde zijn partijgenoot en premier Ahmet Davutoglu met de verkiezingsoverwinning. 'De Turkse kiezer heeft gekozen voor de eenheid en integriteit van Turkije,' klonk het in een mededeling.

De president haalde uit naar de Koerdische rebellen van de PKK, met wie het conflict weer is opgelaaid. 'Het verkiezingsresultaat is een belangrijke boodschap voor de PKK. De onderdrukking en het bloedvergieten kunnen niet samengaan met de democratie'.

Zijn partij AKP herwon de absolute meerderheid in het parlement, die ze bij de vorige verkiezingen in juni voor het eerst in 13 jaar had verloren. Daardoor verzeilde het land in een politieke crisis en kon er geen regering worden gevormd. De beslissing om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, draait dus goed uit voor Erdogan en zijn AKP.

Absolute meerderheid

Op basis van de laatste peilingen werd verwacht dat de AKP rond de 40 tot 43 procent van de stemmen zou behalen, maar volgens de laatste cijfers van nieuwszender CNN Türk, wint de AKP met 49,4 procent. Dat is voldoende voor 316 van de 550 zetels in het parlement, zodat de AKP alleen een regering kan vormen.

De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) behaalde al ongeveer 25 procent (134 zetels), de linkse pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) schommelt rond de 11 procent (59 zetels).

Voor Erdogan had ook premier Davutoglu het volk al toegesproken. Hij bedankte God voor de verkiezingsoverwinning van zijn partij. 'Vandaag is een dag van triomf, maar ook een dag van bescheidenheid.'

De premier hoopt op een succesvolle vier jaar voor zijn partij. Hij benadrukte bovendien dat 'het niet onze overwinning is, maar de overwinning van het volk, van Konya (zijn woonplaats, red.), van onze buren, van onze burgers'. De AKP-militanten reageerden daarop met uitspraken als 'God is groot' ('Allahu Akbar') en 'Turkije is trots op u'. (Belga/KVDA)

Onze partners