Akkoord uitbreiding Europees noodfonds ontkend op informele top

19/10/11 om 18:39 - Bijgewerkt om 18:39

Een aantal Europese leiders houdt in Frankfurt informeel overleg over de schuldencrisis in de eurozone. Een akkoord over een uitbreiding van het Europees noodfonds wordt ontkend.

Volgens Franse regeringsbronnen neemt president Nicolas Sarkozy in Frankfurt deel aan een informeel beraad dat plaatsvindt in de marge van een ceremonie ter afscheid van voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank.

Andere deelnemers zijn onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, Commissievoorzitter José Manuel Barroso, Trichet en diens opvolger Mario Draghi en IMF-topvrouw Christine Lagarde.

De meeting geldt als aanloop naar de eurotop van zondag in Brussel, waar de leiders van de zeventien eurolanden een allesomvattende strategie voor de aanpak van de schuldencrisis moeten presenteren. Duitse regeringsbronnen ontkennen intussen dat er een akkoord zou zijn over de uitbreiding van de vuurkracht van het Europese noodfonds EFSF, één van de speerpunten van de strategie. Het EFSF beschikt over momenteel over 440 miljard euro effectieve leencapaciteit voor landen met betaalproblemen.

Bedragen van 1.000 tot 2.000 miljard euro circuleren

In de pers circuleren bedragen van 1.000 tot 2.000 miljard euro, maar de woordvoerder van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble ontkent de informatie. "Ik ben zeker dat er geen concrete cijfers of een concreet model is voorgesteld", zei hij.

Frankrijk wil het EFSF toegang geven tot geld van de ECB, maar dat stuit op weerstand bij Duitsland en de ECB zelf, die de deur niet willen openen voor monetaire financiering. Duitsland bepleit een model waarbij het EFSF voor een deel garant zou staan voor investeerders die beleggen in obligaties van eurolanden in moeilijkheden. (Belga/SD)

Onze partners