Akkoord topoverleg Oekraïne: pro-Russische separatisten moeten wapens inleveren

17/04/14 om 19:20 - Bijgewerkt om 20:50

De pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne moeten ontwapenen en de gebouwen die ze bezet hebben, verlaten. Dat zijn Rusland, de Verenigde Staten, Oekraïne en de Europese Unie overeengekomen tijdens het topoverleg in Genève.

Akkoord topoverleg Oekraïne: pro-Russische separatisten moeten wapens inleveren

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en collega Sergej Lavrov © BELGAIMAGE

De vier partijen op het internationale overleg in Genève over de crisis in Oekraïne zijn het eens geworden over een stappenplan (road map) om een de-escalatie van de crisis te bewerkstelligen en de spanningen te verminderen. Dat hebben de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry en Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor het Buitenlands Beleid, aangekondigd na afloop van de ontmoeting.

Het document verklaart dat "alle illegale gewapende groepen ontwapend moeten worden, alle illegaal bezette gebouwen opnieuw aan hun legitieme eigenaars moeten worden afgestaan, alle illegaal bezette straten, pleinen en andere publieke plaatsen in de Oekraïense steden vrijgemaakt moeten worden".

Amnestie

Het goedgekeurde document maakt ook gewag van een amnestie voor iedereen die de bepalingen van het akkoord respecteert, met uitzondering van zij die "schuldig zijn aan halsmisdaden". Een waarnemersmissie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) moet de toepassing van de overeenkomst begeleiden en controleren.

Lavrov riep op tot het onmiddellijk opstarten van een brede nationale dialoog in het land. Kerry en Ashton beklemtoonden dat voor Oekraïne nu een weg naar de oplossing voor de problemen met uitsluitend vreedzame middelen is geopend. De verschillende partijen deelden ook mee dat ze "iedere uiting van extremisme, racisme en religieuze intolerantie, waaronder antisemitisme, streng veroordelen en verwerpen".

Volgens Kerry verwachten de Verenigde Staten dat de pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne de wapens neerleggen.

Rusland stuurt geen troepen

Waarnemers merken op dat de formuleringen in het akkoord ook op de aanhangers van de pro-Westerse interim-regering in Kiev zijn gericht. Lavrov noemde specifiek de ultranationalistische groep Rechtse Sector (Pravij Sektor, red). Lavrov beklemtoonde nog dat Rusland niet van plan is troepen naar Oekraïne te sturen. "Dat zou tegen onze fundamentele belangen zijn", aldus de Russische buitenlandminister.

Volgens Kerry trekt Rusland de troepen aan de grens met Oekraïne terug, als het vredesplan degelijk wordt toegepast. In ruil zou Washington het opheffen van de sancties tegen enkele Russen onderzoeken.

Problemen nog niet opgelost

Volgens Andrej Desjtsjitsa, de Oekraïense interim-minister van Buitenlandse Zaken die ook aan het gesprek deelnam, bestaan er nog steeds "problemen" tussen Rusland en Oekraïne. Het viertal zat langer samen dan voorzien in Genève. Er werd gewerkt aan een gemeenschappelijke verklaring die als basis moest dienen voor een vreedzame oplossing van de crisis in Oekraïne. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners