Akkoord over oplossing van de crisis in Oekraïne: 'Niets definitief'

21/02/14 om 08:34 - Bijgewerkt om 09:07

De Europese onderhandelaars hebben in Kiev een akkoord bereikt over de oplossing van de crisis.

Akkoord over oplossing van de crisis in Oekraïne: 'Niets definitief'

A picture taken on February 20, 2014 shows the Maidan Nezalezhnosti monument (Independence Square) in central Kiev. Ukraine's embattled leader announced a "truce" with the opposition as he prepared to get grilled by visiting EU diplomats over clashes that killed 26 and left the government facing diplomatic isolation. The shocking scale of the violence three months into the crisis brought expressions of grave concern from the West and condemnation of an "attempted coup" by the Kremlin. AFP PHOTO / BULENT KILIC © AFP

Bemiddelaars van de Europese Unie en Rusland hebben na marathononderhandelingen met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de Oekraïense oppositie een akkoord bereikt over een oplossing voor de crisis. Dat maakte de presidentiële kanselarij bekend.

"De onderhandelingen over een regeling van de politieke crisis in het land met deelname van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, de leiders van de oppositie, en ook vertegenwoordigers van de Europese Unie en Rusland, zijn afgelopen", staat in de mededeling.

Over de inhoud van het compromis is niets bekendgemaakt. Het akkoord moet om 11 uur Belgische tijd ondertekend worden, zegt de kanselarij. Volgens de Oekraïense televisie voorziet het akkoord vervroegde presidentsverkiezingen, een coalitieregering en een grondwetswijziging. Het was nog niet mogelijk bevestiging uit Europese hoek te verkrijgen.

Via Twitter liet de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radoslav Sikorski enkel weten dat "na onderhandelingen die de hele nacht hebben geduurd, de discussie om 07.20 uur is gestopt".

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius waarschuwde dat er "voor de middag niets definitiefs is".

Eerder hebben Sikorski en zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier gezegd dat er de komende uren een nieuwe ontmoeting met Janoekovitsj is gepland, maar beiden wilden journalisten daarover niets meer vertellen. Jan Tombinski, hoofd van de Europese delegatie, bevestigde dat er een nieuwe vergadering komt. (Belga/EE)

Onze partners