Akkoord over nieuwe sancties tegen Iran

19/05/10 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

Ondanks de nucleaire deal van Iran met Turkije, zijn nieuwe sancties tegen Teheran in de maak. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad raakten het dinsdag eens over een ontwerpresolutie.

Akkoord over nieuwe sancties tegen Iran

© Epa

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton gezegd. Volgens Washington is de stemming van de nieuwe resolutie een kwestie van weken.

De sancties bestaan er onder meer in dat Iran in het buitenland niet meer zal kunnen investeren in 'gevoelige' activiteiten zoals uraniummijnen, en dat Iraanse schepen in volle zee zullen kunnen worden geïnspecteerd.

Akkoord

De nieuwe sancties komen er ondanks het akkoord dat Iran maandag in Teheran met Turkije en Brazilië ondertekende over zijn uranium. Volgens de deal zal Iran 1,2 ton laag verrijkt Iraans uranium verrijken voor de nucleaire onderzoeksreactor nabij Teheran.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die in het dossier bemiddelde, heeft de VN dinsdag beschuldigd van een "gebrek aan geloofwaardigheid" in de omgang met het dossier. Hij wees erop dat de vijf permanente leden van de V-Raad zelf kernwapens hebben.

De permanente leden van de Veiligheidsraad zijn, naast de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland en China.

Lees meer over:

Onze partners