Akkoord over lening van 110 miljard voor Griekenland

30/04/10 om 20:00 - Bijgewerkt om 20:00

In ruil voor de lening van de landen van de eurozone en het IMF bespaart Griekenland de komende drie jaar 30 miljard extra.

Akkoord over lening van 110 miljard voor Griekenland

© Belga

Griekenland heeft met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een akkoord bereikt over financiële noodhulp. Griekenland krijgt de volgende drie jaar voor een bedrag van 110 miljard euro leningen van de eurolanden en het IMF.

De ministers van Financiën van de eurozone hebben dat zondag goedgekeurd. Van het bedrag is 80 miljard afkomstig van de landen van de eurozone. De rest komt van het IMF.

België zal volgens minister van Financiën Didier Reynders over een periode van drie jaar 2,5 tot 3 miljard aan Griekenland lenen.

De Griekse minister van Financiën Georgos Papaconstantinou maakte zondag bekend dat het plan de komende drie jaar 30 miljard euro extra aan besparingen voorziet.

Het is de bedoeling dat het Grieks begrotingstekort eind 2014
onder de toegelaten grens van drie procent van het bruto binnenlands product (BBP) zakt.

De besparingen komen bovenop de 4,8 miljard aan bezuinigingen die al waren aangekondigd voor 2010.

Grote offers

De Griekse premier Georgos Papandreou zei zondag op de nationale televisie dat de Grieken grote offers zullen moeten brengen en dat die nodig zijn om het faillissement van het land te vermijden.

Minister van Financiën Papaconstantinou kondigde aan dat de dertiende en veertiende maand in de overheidssector zullen worden afgeschaft. Het BTW-tarief wordt opgetrokken van 21 naar 23 procent. De pensioenleeftijd gaat omhoog.

Europa gaat akkoord met besparingsplan

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie liet zondag weten dat het Grieks besparingsplan de goedkeuring van de Commissie wegdraagt.

Volgens Barroso is aan alle voorwaarden voldaan om het noodplan te activeren.

Vakbonden kondigen nieuwe acties aan

De twee grootste Griekse vakbonden kondigen nieuwe stakingen aan na de bekendmaking van het zware Griekse besparingsprogramma.

De vakbonden GSEE (privésector) en Adedy (openbaar ambt) organiseren op 5 mei een nieuwe algemene staking. Volgens de voorzitter van de GSEE zal de staking het begin zijn van een lange strijd.

Lees meer over:

Onze partners