Akkoord over 750 miljard om euro te beschermen

10/05/10 om 08:30 - Bijgewerkt om 08:30

De ministers van Financiën van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een noodplan om eurolanden met financiële problemen bij te springen. Het plan heeft een totale waarde van 750 miljard euro.

Akkoord over 750 miljard om euro te beschermen

© Epa

Het akkoord kwam er in de nacht van zondag op maandag na een marathonvergadering in Brussel.

Volgens het akkoord kan de Europese Commissie voortaan tot 60 miljard euro vrijmaken voor eurolanden met financiële problemen.

Daarnaast wordt een zogenaamd 'Special Purpose Vehicle' opgericht dat met staatsgaranties van de eurolanden gedurende drie jaar tot 440 miljard euro kan vrijmaken. Het IMF draagt nog eens 250 miljard euro bij.

Eurocommissaris van Economische Zaken Olli Rehn zei dat het akkoord bewijst dat "men bereid is de euro met alle middelen te beschermen".

Stabiliteit

Gehoopt wordt dat het akkoord de financiële markten zal overtuigen van de stabiliteit van de euro en dat de speculatieve aanvallen tegen eurolanden ophouden. Dat gebeurde niet toen de eurolanden en het IMF vorige week besloten om Griekenland 110 miljard euro te lenen.

Nu zijn de eerste signalen wel positief. Op de beurs van Tokio steeg de euro na de aankondiging van het reddingsplan boven 1,29 dollar.

Lees meer over:

Onze partners