Akkoord over 43,7 miljard euro noodhulp aan Griekenland (EU)

© Belga

De kredietverleners van Griekenland zijn overeengekomen om een schijf van 43,7 miljard euro financiële noodsteun vrij te geven. Dat is een stuk meer dan de 31,5 miljard die eerst voorzien was.

Na twaalf uur onderhandelen gaven de ministers van Financiën van de eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) “onder voorwaarden” groen licht voor het vrijgeven van de noodhulp, meldt het Franse persbureau AFP op basis van bronnen binnen de EU.

Het bedrag van 43,7 miljard euro komt er door de samenvoeging van verschillende schijven. Eert was slechts een injectie van 31,5 miljard euro voorzien, maar door verslechterde prognoses was er meer geld nodig.

Moeilijke deal

“Dit gaat niet alleen om het geld. Dit houdt de belofte van een betere toekomst in voor de het Griekse volk en voor de eurozone in zijn geheel”, verklaarde Jean-Claude Juncker na afloop van de marathonzitting. “Ik geef toe dat dit een zeer moeilijke deal was”, aldus nog de voorzitter van de eurogroep, die benadrukte dat iedereen “zeer belangrijke inspanningen” heeft moeten leveren.

EU-Commissaris voor Economie Olli Rehn had het dan weer over “een reële test voor de geloofwaardigheid” van de eurozone. “En we konden het ons niet veroorloven om te falen voor deze test.”

In verschillende landen moet het akkoord wel nog door het parlement worden goedgekeurd.

Eerste streefdoel onhaalbaar
De eurozone, de Europese Centrale Bank (ECB) en het
Internationaal Monetair Fonds (IMF) bereikten eerder een akkoord over het terugdringen van de Griekse schuld tot 124 procent van het bbp tegen 2020, meldden bronnen binnen de eurozone. Dat akkoord effende het pad naar een deblokkering van de financiële hulp.

Het aanvankelijke streefdoel lag op 120 procent, maar dat was nagenoeg onhaalbaar geworden. Over de maatregelen om tot het nieuwe doel te komen, bestaat nog geen duidelijkheid.

Draghi tevreden

ECB-voorzitter Mario Draghi toonde zich tevreden over het overleg. “De overeenkomst zal de onzekerheid verminderen en het vertrouwen in Europa en Griekenland doen toenemen”, verklaarde hij.

Het met faillissement bedreigde Griekenland moest al enkele maanden wachten op een nieuwe schijf noodhulp. Voorwaarde was dat de internationale kredietverleners het eens zouden raken over maatregelen om de Griekse schuld op lange termijn onder controle te houden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content