Akkoord op klimaattop in Cancun

10/12/10 om 22:25 - Bijgewerkt om 22:25

Tijdens de VN-klimaatconferentie zijn zaterdag maatregelen goedgekeurd om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Tijdens de VN-klimaattop in Cancun hebben de deelnemende landen zaterdag een tekst goedgekeurd met een reeks maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Er komt onder meer een groen fonds om de ontwikkelingslanden te helpen.

De doorbraak in de onderhandelingen in Cancun, een jaar na de mislukte top van Kopenhagen, kwam er door een compromistekst van gastland Mexico. Bolivië was het enige land dat zich verzette tegen de tekst. Alle andere van de bijna tweehonderd deelnemende landen keurden het akkoord goed.

Het akkoord voorziet onder meer een groen fonds dat ontwikkelingslanden moet helpen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. De rijkere landen hebben beloofd bij te dragen tot het fonds.

Volgens AFP beloofden ze in Kopenhagen om 100 miljard dollar voor het fonds te mobiliseren vanaf 2020, maar is de herkomst van het geld nog niet bepaald.

Minder dan twee graden opwarming

De klimaatconferentie nam de doelstelling aan om de opwarming van de aarde te beperken tot minder dan twee graden Celsius boven het niveau van de pre-industriële temperatuur.

Om die doelstelling te bereiken, moeten de geïndustrialiseerde landen hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 25 tot 40 procent verminderen ten aanzien van 1990. Dat staat in het protocol van Kyoto, maar bindt de Verenigde Staten niet omdat de VS het protocol niet hebben geratificeerd, aldus AFP.

In de tekst die in Cancun werd goedgekeurd, staat niet duidelijk dat er een verlenging komt van het protocol na 2012. Wel staat er dat ervoor moet gezorgd worden dat er geen gat valt tussen het einde van de eerste periode (2012) en de tweede.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Patricia Espinosa noemde het akkoord zaterdag de start van een nieuw tijdperk van internationale samenwerking over klimaatverandering.

De Belgische milieuorganisaties Greenpeace, WWF en Bond Beter Leefmilieu (BBL) noemden het resultaat van de klimaattop in Cancun zaterdag bescheiden. Ze verwelkomen het akkoord, maar benadrukken dat er nog heel veel werk op de plank ligt.

Lees meer over:

Onze partners