Akkoord of niet, Oekraïense radicalen willen president Janoekovitsj weg

21/02/14 om 22:34 - Bijgewerkt op 22/02/14 om 03:06

Ondanks het akkoord dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj met oppositiepartijen sloot, is een deel van de actievoerders in Kiev nog altijd niet tevreden.

Akkoord of niet, Oekraïense radicalen willen president Janoekovitsj weg

Oekraïne: radicale opposanten wikken hun opties © REUTERS

Vrijdag kwamen president Janoekovitsj en de oppositie tot een compromis dat Viktor Janoekovits j toelaat om voorlopig op zijn stoel te blijven zitten. Desondanks blijven invloedrijke radicalen eisen dat de president onmiddellijk opstapt.

Niet snel genoeg

De grondwet van 2004 zal binnen 48 uur in ere worden hersteld, waardoor de macht van de president wordt ingeperkt. Oud-premier Joelia Timosjenko komt vermoedelijk vrij en binnen tien dagen zal er een overgangsregering van nationale eenheid komen.

Uiterlijk december volgen nieuwe presidentsverkiezingen, maar dat is in de ogen van de radicale protestvoerders niet snel genoeg.

Uitgejoeld

Oppositieleiders die op het Onafhankelijkheidsplein hun 'overwinning' bekend kwamen maken, werden uitgejoeld. Een radicale spreker nam het woord en zei te eisen dat Janoekovitsj voor morgenochtend tien uur het veld ruimt. Als dat niet gebeurt, dreigt hij met nieuw geweld.

Juist de fanatieke groep radicalen, die door veel waarnemers als neonazi's gezien worden, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het openbaar geweld de afgelopen tijd.

Vrees voor geweld

President Janoekovitsj vroeg oppositieleiders Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjagnibok om zich te distantiëren van de radicalen. Met de handtekening onder het akkoord vrijdagmiddag leken zij dit ook te doen.

Maar wat er zaterdagochtend in Kiev gaat gebeuren, wordt met grote vrees afgewacht. President Janoekovitsj heeft de komende twee dagen uitgeroepen tot dagen van nationale rouw.

De president is ondertussen vetrokken naar Charkov in het oosten van het land, waar hij populair is. De demonstraten hadden gedreigd met een aanval op het presidentieel paleis in Kiev. Op het Onafhakelijkheidsplein blijven tot nader order tienduizenden mensen staan.(Elsevier/Servaas van der Laan/Belga/TV)

Onze partners