Airbus moet Belgen evacueren uit Japan

16/03/11 om 11:30 - Bijgewerkt om 11:30

Van de circa 720 Belgen die regelmatig in Japan verblijven, schat Buitenlandse Zaken dat er al enkele honderden het land op vrijwillige basis hebben verlaten.

Airbus moet Belgen evacueren uit Japan

© EPA

De Belgische overheid stuurt zo snel mogelijk een Airbus naar Japan om indien nodig landgenoten naar België terug te brengen. Dat heeft minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) aangekondigd. De Airbus A330, die 256 passagiers kan vervoeren, bevindt zich momenteel in de Verenigde Staten. Het zal daar zijn programma onderbreken en afreizen naar Zuid-Korea. Van daaruit kan het toestel dan, "als de nood zich voordoet", worden ingezet om Belgen vanuit Japan rechtstreeks naar ons land te vervoeren.

De Crem benadrukt dat het om een heel krachtig toestel gaat. Het werd ook ingezet na de aardbeving op Haïti en vorige week nog bij de repatriëring van vluchtelingen vanuit het Tunesische Djerba.

Terugroepen

Van de circa 720 Belgen die regelmatig in Japan verblijven, schat Buitenlandse Zaken dat er al enkele honderden het land op vrijwillige basis hebben verlaten.

Dinsdag besliste de directieraad van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen, besliste dinsdag om de vertegenwoordigers in Japan terug naar België te roepen.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France stelt twee vliegtuigen ter beschikking voor mensen die dat willen naar huis te laten terugkeren. Ook onder meer China heeft al speciale vluchten naar Japan ingelegd.

Maatregelen

Intussen nemen verschillende luchtvaartmaatschappijen maatregelen naar aanleiding van de problemen in Japan. Zo vliegt het Duitse Lufthansa nog minstens tot en met zondag niet meer tot in Tokio, maar laat de vliegtuigen landen op de zuidelijker gelegen luchthavens van Osaka en Nagoya.

Vluchten van KLM maken op de terugweg vanuit Tokio naar Amsterdam een tussenlanding in Osaka voor een crewwissel, en die van Air France gaan via Seoul, zo meldden de maatschappijen dinsdag. Vanuit Brussel vertrekken geen rechtstreekse vluchten naar Japan.

(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners