Ahmadinejad afgestraft in Iraanse parlementsverkiezingen

05/05/12 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Iran heeft president Mahmoud Ahmadinedjad opnieuw een nederlaag moeten slikken.

Ahmadinejad afgestraft in Iraanse parlementsverkiezingen

© Reuters

Een conservatieve coalitie rond parlementsvoorzitter Ali Laridjani, die in de eerste ronde 70 procent van de stemmen kreeg, haalde de meeste zetels binnen, zo hebben de Iraanse staatsmedia gemeld. Daarmee moet president Mahmoud Ahmadinedjad voor de tweede keer een nederlaag slikken.

In de tweede ronde ging het om de laatste 65 van de in totaal 290 parlementszetels. In de eerste ronde strandde de partij van Ahmadinejad op 2 maart op 15 procent van de stemmen. De president meed vrijdag het publiek. Hij ging met zijn vrouw stemmen in het oud parlementsgebouw in Teheran en wilde geen vragen van de pers beantwoorden.

Parlement heeft geen invloed op buitenlandbeleid

Het parlement heeft, in welke samenstelling dan ook, geen invloed op het buitenlandse beleid of het omstreden atoomprogramma van het land. Dat geldt als een "staatsaangelegenheid" en is volgens de grondwet de verantwoordelijkheid van de religieuze leider Ayatollah Ali Khameini.

De coalitie rond Laridjani leunt nauw tegen hem aan. Door de wijzigende machtsverhoudingen was het voor president Ahmadinejad tijdens het laatste jaar van zijn tweede ambtstermijn moeilijk om zijn politieke en economische ideeën door te drukken in het parlement. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners