Afscheid van Stephen Hawking in Cambridge: ‘Zijn nalatenschap zal voor altijd voortleven’

© Dino

Familieleden, vrienden en collega’s van Stephen Hawking hebben zaterdagnamiddag in Cambridge afscheid genomen van de beroemde astrofysicus. De begrafenisplechtigheid vond plaats in de kerk Great St Mary’s, vlakbij de universiteit waar Hawking meer dan vijf decennia lang onderzoek voerde.

De uitvaartplechtigheid vond plaats in intieme kring, maar honderden mensen hadden zich buiten de kerk verzameld om getuige te zijn van de rouwstoet en voor een laatste eerbetoon aan Hawking. De kist die bedekt was met lelies en rozen die het universum representeren, werd onder een luid applaus in de kerk gedragen door zes leden van Cambridge University. De klokken luidden 76 keer, even veel als het aantal jaren dat de professor leefde.

Onder de zowat vijfhonderd aanwezigen in de kerk, bevonden zich ook heel wat beroemdheden, onder wie Queen-gitarist (en astrofysicus) Bryan May en Tesla-CEO Elon Musk. Acteur Eddie Redmayne, die een Oscar won voor zijn hoofdrol als Stephen Hawking in de film The Theory of Everything, las de Bijbeltekst Prediker 3:1-11 voor. Ook de bekende astronoom Martin Rees, die een goede vriend was van Hawking, en zijn oudste zoon Robert Hawking namen het woord.

Professor theoretische fysica Fay Dowker, die studeerde bij Hawking, sprak een lofrede uit. “Stephen wilde antwoorden vinden op de fundamentele vragen en deelde zijn enthousiasme daarvoor met het grote publiek. Op die manier liet hij mensen kennis maken met de opwinding en het belang van puur wetenschappelijk onderzoek en inspireerde hij hen”, sprak ze. “Stephen was mijn leraar, mijn mentor en mijn vriend. Net als vele anderen die hem kennen en liefhebben, ben ik hem als onsterfelijk gaan beschouwen. Ons verdriet komt dan ook samen met het ongeloof dat hij er niet meer is. Maar zijn invloed en nalatenschap zal voor altijd voortleven.”

De Britse acteur Eddie Redmayne, die de rol van Stephen Hawking speelde in een film over het leven van de astrofysicus, arriveert op de uitvaartplechtigheid.
De Britse acteur Eddie Redmayne, die de rol van Stephen Hawking speelde in een film over het leven van de astrofysicus, arriveert op de uitvaartplechtigheid.© AFP

Op 15 juni zal de as van Hawking worden bijgezet in Westminster Abbey, naast het stoffelijk overschot van Isaac Newton en dicht bij dat van Charles Darwin.

Hawking kreeg op zijn 21ste de diagnose dat hij leed aan de ongeneeslijke spierziekte ALS. Hij kreeg toen te horen dat hij nog maar een paar jaar te leven had. Door de ziekte belandde hij in een rolstoel en moest hij een computer gebruiken om te kunnen communiceren.

Dat weerhield hem er niet van om zijn onderzoek voort te zetten en om zijn theorieën te populariseren voor het grote publiek. Hawking gold als een van de belangrijkste experts op het vlak van zwarte gaten, en verwierf wereldwijde faam met zijn boek ‘A brief history of time’, dat in 1988 werd gepubliceerd en waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. De professor overleed op 14 maart vreedzaam in zijn slaap, thuis in Cambridge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content